ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ + ΠΡΟΣΩΠΑ

Μια συζήτηση με τον οινοποιό Ολιβιέ Φαγιάρ

Η Μερόπη Παπαδοπούλου συνέντησε τον οινοποιό του Château Sainte Marguerite από την Προβηγκία, Ολιβιέ Φαγιάρ και είχαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα ροζέ κρασιά και όχι μόνο.

06.06.2023
Μια συζήτηση με τον οινοποιό Ολιβιέ Φαγιάρ

Τo La Londe-Les-Maures είναι ένα χωριό στην καρδιά της ζώνης AOP Côtes de Provence. Εκεί, το 1977 η Μπριζίτ και ο Ζαν-Πιερ Φαγιάρ ανακαλύπτουν το Château Sainte Marguerite. Ένας έρωτας κεραυνοβόλος που έμελλε να είναι η αρχή μιας περιπέτειας που θα εξελισσόταν σε οικογενειακή επιχείρηση. Χωρίς κανέναν συμβιβασμό στην ποιότητα, η οικογένεια σέβεται την ιστορία και την παράδοση της περιοχής, ενώ παράλληλα είναι ανοιχτή στις καινοτομίες και ακούει τη φωνή των καταναλωτών. Οραματιστές «μεγάλων αποστάσεων», έχουν από την αρχή υιοθετήσει τη βιολογική καλλιέργεια, με πιστοποίηση οργανικής καλλιέργειας από την Ecocert, δεν χρησιμοποιούν χημικά σκευάσματα και το 100% της παραγωγής είναι vegetal.

Τα ροζέ του Château Sainte Marguerite από το 2022 συμμετέχουν στον όμιλο Pernod Ricard και διανέμονται στην Ελλάδα από την Jeroboam. Έτσι έγινε μια ενδιαφέρουσα δοκιμή και παρουσίαση πρόσφατα και στην Αθήνα, που μας έδωσε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον οινοποιό της οικογένειας, τον Ολιβιέ Φαγιάρ. Με ένα ποτήρι Symphonie 2022 στο χέρι, πιάσαμε την κουβέντα. Ακολουθούν μερικά από όσα ενδιαφέροντα συζητήσαμε.

→ Η οικογένεια: «Ήταν απόλυτα φυσικό, όταν εγώ και τα αδέλφια μου φτάσαμε στην ηλικία να μπορούμε να συμμετέχουμε στην οικογενειακή επιχείρηση, να βρει ο καθένας τη θέση του. Εγώ και ο Ένζο στην οινοποίηση, η Σιγκολέν στο μάνατζμεντ και στα νομικά, ο Λιονέλ στον σχεδιασμό των φιαλών και των ετικετών. Όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα της τελειότητας και την ίδια απεριόριστη ενέργεια για καινοτομίες που ξεπερνούν τα όρια. Και βέβαια να ξέρετε ότι στην οικογένεια Φαγιάρ ο καθένας έχει την ελευθερία να εκφράζει τις ιδέες του».

Οι προοπτικές των ροζέ κρασιών στην Προβηγκία σήμερα, που οι παραγωγοί αυξάνονται και υπάρχουν μιμητές του στιλ σε ολόκληρο τον κόσμο: «Όπως για όλα τα γαλλικά AOC και AOP, είναι σημαντικό να υπογραμμίζουμε τη δεξιοτεχνία, το terroir και την υπογραφή μας, που μας κάνουν μοναδικούς. Δεν φοβάμαι τον ανταγωνισμό από άλλες περιοχές του κόσμου, είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά ξέρω καλά ότι το ροζέ μας θα ξεχωρίζει πάντα χάρη στο know how, στο έδαφος και στην απίθανη γεύση του».

Η διαφορά του δικού τους ροζέ από τα υπόλοιπα Crus Classés της Προβηγκίας: «Είμαστε Cru Classé από το 1955 και η υπεροχή είναι η καρδιά του οράματός μας, που μαζί με το terroir εκφράζονται τέλεια στα κρασιά μας».

Η ποικιλία την οποία θεωρεί σημαντική για το ροζέ blend τους: «Επιλέξαμε το Grenache ως την υπογραφή των κρασιών μας, με Cinsault και Vermentino να συμπληρώνουν. Φυτεμένες ανάλογα με τα εδάφη και την τοποθεσία κάθε αμπελιού, αυτές οι τρεις ποικιλίες καθορίζουν το στιλ των ροζέ του Château Sainte Marguerite και ικανοποιούν τις σύγχρονες τάσεις με τη φινέτσα, τα φρέσκα αρώματα και το κρυστάλλινο χρώμα τους».

Τα επόμενα σχέδιά του: «Να συνεχίσω να κάνω τα καλύτερα ροζέ κρασιά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΈνα ελληνικό brand κρασιού αφοσιωμένο αποκλειστικά στην παραγωγή αφρωδών οίνωνΈνα ελληνικό brand κρασιού αφοσιωμένο αποκλειστικά στην παραγωγή αφρωδών οίνων ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕπισκεφτήκαμε ένα από τα πιο μοντέρνα Châteaux του ΜπορντόΕπισκεφτήκαμε ένα από τα πιο μοντέρνα Châteaux του Μπορντό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών