ΟΙΝΟΣ

Τα Αγιωργίτικα που πρέπει να δοκιμάσετε

Δεκατρείς ετικέτες που εκφράζουν απόλυτα τον πολυσχιδή, βελούδινο, δυναμικό χαρακτήρα της πιο γνωστής ελληνικής ερυθρής ποικιλίας.

10.05.2021| Updated: 23.02.2022
Φωτογραφία + Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης
Τα Αγιωργίτικα  που πρέπει να δοκιμάσετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΖήτω τα φλοράλ ΜοσχοφίλεραΖήτω τα φλοράλ Μοσχοφίλερα

Terroir, Αγιωργίτικο, Κτήμα Παπαϊωάννου, Νεμέα

Ο Θανάσης Παπαϊωάννου ήταν ένας από τους πρώτους οινοποιούς που συνέλαβαν την ιδέα του terroir και της έκφρασης των κρασιών από συγκεκριμένους αμπελώνες και από τους λίγους παραγωγούς που έχουν δουλέψει τόσο πολύ στο αμπέλι. Ο βιολογικά πιστοποιημένος αμπελώνας του Κτήματος Παπαΐωάννου έχει έκταση 570 στρέμματα. Το Terroir, όπως λέει και το όνομά του, είναι η απόλυτη έκφραση του terroir της Νεμέας, με υψηλής έντασης, πολύπλοκα και πυκνά αρώματα ώριμων κόκκινων και μαύρων φρούτων, αρώματα σοκολάτας, μπαχαρικών και βανίλιας. Οι τανίνες του είναι υψηλές και μαλακές, το σώμα του γεμάτο, με μακρά επίγευση.

Κτήμα Γαία, Αγιωργίτικο, Γαία Οινοποιητική, Νεμέα

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος είναι από τους πρωτοπόρους οινολόγους της εποχής του – και όχι μόνο. Άλλαξε τον τρόπο αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή της Νεμέας, κάνοντας τη φύτευση πιο πυκνή, με αποτέλεσμα κρασιά πιο πληθωρικά. Όσοι στην αρχή τον χλεύαζαν στη συνέχεια ακολούθησαν τον δρόμο που χάραξε. Το Κτήμα Γαία είναι από τις πιο εμβληματικές ετικέτες του νεμεάτικου αμπελώνα. Βαθύ στο χρώμα, με έντονα και πυκνά αρώματα στη μύτη, μαύρων φρούτων, μπαχαρικών, δρυός, βανίλιας και μαύρης σοκολάτας. Στο στόμα έχει πλούσιες τανίνες, με βελούδινη αίσθηση, γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση.

Επιλεγμένος Οίνος Νεμέα Reserve, Αγιωργίτικο, Κτήμα Παρπαρούση, Νεμέα

Η οινοποιία Παρπαρούση ιδρύθηκε το 1974 από τον οινολόγο Θανάση Παρπαρούση και τη σύζυγό του Βάσω, ενώ και η δεύτερη γενιά, η Εριφύλη και η Δήμητρα, συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή των κρασιών. Ο αμπελώνας από τον οποίο παράγεται ο Επιλεγμένος Οίνος Reserve του οινοποιείου βρίσκεται στο χωριό Γυμνό, στη Νεμέα. Το κρασί παλαιώνει για δύο χρόνια σε δρύινα γαλλικά βαρέλια σε υψόμετρο 600 μ. Ένα κρασί έντονης αρωματικής έντασης, με αρώματα ανθέων όπως βιολέτα, κόκκινων ώριμων φρούτων, δρυός, βανίλιας και καπνού. Οι τανίνες είναι μέτριες προς υψηλές, με μαλακή υφή, και το σώμα του είναι μέτριο προς γεμάτο, με μακρά επίγευση.

Νεμέα Grand Cuvée, Αγιωργίτικο, Κτήμα Σκούρα, Νεμέα

Το Κτήμα Σκούρα ιδρύθηκε το 1986 από τον Γιώργο Σκούρα, αρχικά σαν μια μικρή οινοπαραγωγική μονάδα και στη συνέχεια ήρθε η δημιουργία ενός boutique οινοποιείου στην περιοχή Γυμνό, ενώ το 2004 έγινε η εγκατάσταση στις νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις στο Μαλανδρένι. Ο αμπελώνας από τον οποίο παράγεται η Νεμέα Grand Cuvée είναι 24 ετών και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.040 μ. στην ορεινή Κορινθία, το κρασί παλαιώνει για 12 μήνες σε νέα γαλλικά βαρέλια και στη συνέχεια για 6 μήνες στο κελάρι του κτήματος. Έχει αρώματα ζουμερών κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και βοτάνων. Οι τανίνες του είναι εξαιρετικής ποιότητας, μέτριες προς υψηλές, όπως και το σώμα του, ενώ η οξύτητα είναι ισορροπημένη.

Νεμέα Grand Reserve, Αγιωργίτικο, Κτήμα Σεμέλη, Νεμέα

To Κτήμα Σεμέλη δημιουργήθηκε το 1979 και είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει στο ελληνικό κρασί. Η Νεμέα Grand Reserve είναι η ποιοτικότερη έκφραση Αγιωργίτικου του κτήματος. Για την παραγωγή της ακολουθείται κλασική ερυθρή οινοποίηση, στη συνέχεια παλαίωση για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και άλλους 12 μήνες στη φιάλη πριν από την κυκλοφορία της. Έχει αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, καπνού, ξύλου, μπαχαρικών και γήινων στοιχείων. Στο στόμα έχει μέτρια προς υψηλή οξύτητα, οι τανίνες είναι υψηλές με μαρμελαδένια υφή, το σώμα γεμάτο, με μακρά επίγευση.

Ammos Terra Leone Reserve, Αγιωργίτικο, Κτήμα Παλυβού, Νεμέα

Το Κτήμα Παλυβού έκανε στροφή στην ποιοτική οινοποίηση το 1995, όταν και αντικατέστησε το παλιό πατητήρι με ένα σύγχρονο οινοποιείο. Στην κατοχή του οινοποιείου βρίσκονται πάνω από 300 στρέμματα, φυτεμένα κυρίως με Αγιωργίτικο. Ο Γιώργος Παλυβός είναι η καρδιά του οινοποιείου όλα αυτά τα χρόνια και η νέα γενιά του οινοποιείου, οι κόρες του Βασιλική και Ευαγγελία, έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο στη συνέχιση της οικογενειακής επιχείρησης. To Ammos παλαιώνει για 18 μήνες σε νέα γαλλικά, κυρίως, και αμερικανικά βαρέλια και στη συνέχεια για 6 μήνες στη φιάλη, πριν κυκλοφορήσει στην αγορά. Αρώματα ώριμων κόκκινων και μαύρων φρούτων, μαύρης σοκολάτας, καφέ και δρυός. Στο στόμα έχει στρογγυλές τανίνες και μέτριο προς γεμάτο σώμα.

Κτήμα Δρυόπη Reserve, Αγιωργίτικο, Κτήμα Δρυόπη, Νεμέα

Ο Γιάννης Τσέλεπος δημιούργησε το Κτήμα Δρυόπη στο Κούτσι Νεμέας, με σκοπό τη δημιουργία ποιοτικών κρασιών από την ποικιλία Αγιωργίτικο. Το Δρυόπη Reserve είναι η επιτομή του Αγιωργίτικου, με παλαίωση για 12 μήνες σε νέα και δεύτερης χρήσης γαλλικά δρύινα βαρέλια και στη συνέχεια για 6 μήνες στη φιάλη. Είναι ένα πληθωρικό κρασί με αρώματα κόκκινων φρούτων, βοτάνων και μπαχαρικών, με βελούδινες τανίνες και πλούσιο σώμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠεριήγηση στον αρχαίο πελοποννησιακό αμπελώναΠεριήγηση στον αρχαίο πελοποννησιακό αμπελώνα

Ηγεμών, Αγιωργίτικο, Κτήμα Νέμειον, Νεμέα

Το Κτήμα Νέμειον βρίσκεται στο χωριό της Νεμέας. Το 2004 ήταν η πρώτη χρονιά που ο Γιώργος Βασιλείου δημιούργησε την ετικέτα Ηγεμών. Οι αμπελώνες βρίσκονται στα 400 έως 600 μ. υψόμετρο. Ένα κρασί έντονα πληθωρικό, που παλαιώνει για 24 μήνες σε νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια και στη συνέχεια παλαιώνει για ακόμα 24 μήνες στο κελάρι του οινοποιείου, πριν βγει στην αγορά. Αρώματα ώριμων μαύρων και αποξηραμένων φρούτων, βοτάνων, μπαχαρικών και δρυός. Οι τανίνες είναι υψηλές αλλά μαλακές, ενώ το σώμα του είναι γεμάτο και μόνο με μακρά επίγευση.

Παλιές Ρίζες, Αγιωργίτικο, La Tour Melas

Αν και ο αμπελώνας βρίσκεται στη Νεμέα, η οινοποίηση λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις του κτήματος, στον Αχινό Φθιώτιδας. Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε όμως ένα από τα πιο ποιοτικά και premium Αγιωργίτικα της Ελλάδας. Οι Παλιές Ρίζες είναι ένας ιδιόκτητος, αυτόρριζος αμπελώνας 12 στρεμμάτων, ηλικίας 110 ετών, ενώ πρόσφατα αγοράστηκε και το διπλανό του αυτόρριζο αδερφάκι, που μερικές χρονιές μπορεί να μην ξεπερνά τις 200 φιάλες. Το κρασί παλαιώνει για 18 μήνες σε αυστριακά βαρέλια 450 λίτρων. Έχει αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, καφέ, μαύρης σοκολάτας, γλυκόριζας, ενώ στο στόμα είναι φινετσάτο, με σοκολατένιες τανίνες και μέτριο προς γεμάτο σώμα.

Vasilio Grand Reserve, Αγιωργίτικο, Κτήμα Γκόφα, Νεμέα

Η ιστορία του Κτήματος Γκόφα στην οινοποίηση ξεκινά το 1959, ενώ το 1998 ο Κωνσταντίνος Γκόφας αναλαμβάνει τα ηνία του κτήματος και το 2011 γίνεται η μετακίνηση του οινοποιείου στο Κούτσι, μέσα στον ιδιόκτητο αμπελώνα. Το Βασίλειο παράγεται από έναν ξηρικό αμπελώνα 43 ετών στο Κούτσι Νεμέας, παλαιώνει για 30-36 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 225 λίτρων και στη συνέχεια για 12 μήνες στη φιάλη. Αρώματα μαρμελαδιασμένων μαύρων και κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και βοτάνων. Οι τανίνες είναι υψηλές αλλά βελούδινες, με γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση.

Νεμέα Old Vines, Αγιωργίτικο, Κτήμα Μητραβέλα, Νεμέα

Ο Κωνσταντίνος Μητραβέλας έχει αναλάβει από το 2003 τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, η ιστορία όμως της οικογένειάς του στο κρασί ξεκινάει έναν αιώνα πριν. Τα Παλαιά Κλήματα είναι ένα premium Αγιωργίτικο από δύο παλιά αμπελοτόπια 55-60 ετών. Παλαιώνει για 12 μήνες σε νέα δρύινα βαρέλια και 12 μήνες στη φιάλη. Έχει μεγάλη αρωματική ένταση, πολύπλοκη μύτη με αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, νότες βοτάνων, καφέ και σοκολάτας. Στο στόμα είναι ζουμερό, με υψηλές τανίνες και γεμάτο σώμα.

Τέσσερα, Αγιωργίτικο, Κτήμα Αϊβαλή, Νεμέα

Ο Χρήστος Αϊβαλής ξεκίνησε το οινοποιείο του το 1997, στην περιοχή Πετρί. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες 35 στρεμμάτων περιλαμβάνουν κυρίως Αγιωργίτικο αλλά και άλλες διεθνείς ποικιλίες. Ο γιος του, Σωτήρης, με σπουδές στη Βουργουνδία, είναι η νέα γενιά του κτήματος. Το Τέσσερα, αν και δεν έχει Ονομασία Προέλευσης Νεμέα, είναι ένα από τα πιο premium Αγιωργίτικα της Ελλάδας. Παλαιώνει για 30 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και στη συνέχεια για 6 μήνες στη φιάλη. Πολύπλοκα και έντονα αρώματα ώριμων και αποξηραμένων μαύρων φρούτων, βοτάνων, μελανιού και γλυκών μπαχαρικών. Οι τανίνες είναι πλούσιες αλλά σοκολατένιες, το σώμα είναι γεμάτο και η επίγευση εξαιρετικά μακρά.

Daemon, Αγιωργίτικο, Κτήμα Ιερόπουλου, Νεμέα

Ο Χρόνης Ιερόπουλος ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το κρασί το 1970, δίπλα στον παππού του. Το 2008 έκανε το όνειρό του πραγματικότητα ιδρύοντας το οινοποιείο Ιερόπουλου. Οι αμπελώνες βρίσκονται στην τοποθεσία Ντούρμιζα, στα 490 μ. υψόμετρο, στο οινοπέδιο του χωριού Κούτσι και στο ορεινό χωριό Ασπρόκαμπος, στα 760 μ. υψόμετρο. Ο Δαίμων είναι μια εξαιρετική signature Νεμέα του κτήματος, με πλούσια και πολύπλοκα αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών, σοκολάτας και δρυός. Οι τανίνες είναι πολλές αλλά βελούδινες, ενώ το σώμα είναι γεμάτο και η επίγευση μακρά.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών