ΠΟΤΑ

4 bartenders μάς προτείνουν κοκτέιλ με αψέντι

Μάς δείχνουν πώς να αξιοποιήσουμε το στιβαρό, πολύπλοκο ποτό που αποτέλεσε έμπνευση και παρηγοριά για δεκάδες καλλιτέχνες του 19ου αιώνα κι έρχεται ξανά στο προσκήνιο στα μπαρ του κόσμου.

18.01.2023
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη
Αψεντί επί 4

– «Τι ποτό είναι αυτό;»
– «Είναι ένα φάρμακο».
– «Φάρμακο για τι πράγμα;»
– «Για τα πάντα», απάντησε ο Ρόμπερτ Τζόρνταν. «Τα θεραπεύει όλα. Αν έχεις οποιοδήποτε πρόβλημα, αυτό θα σ’ το γιατρέψει».

Ο παραπάνω διάλογος είναι από το βιβλίο του Έρνεστ Χέμινγουεϊ Για ποιον χτυπάει η καμπάνα, όπου ο πρωταγωνιστής προτείνει σε κάποιον να δοκιμάσει το αψέντι. Και αν υπήρξε ένας διάσημος συγγραφέας που αγαπούσε και ήξερε πώς να απολαμβάνει μερικά από τα πιο ιστορικά ποτά και κοκτέιλ, αυτός ήταν ο Χέμινγουεϊ. Το αψέντι έχει εμπνεύσει μερικούς από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες των περασμένων αιώνων. Τα τελευταία χρόνια έχει επανέλθει στο προσκήνιο. Σε μερικές από τις μεγαλύτερες μητροπόλεις του κόσμου έχουν ανοίξει νέα μπαρ και speakeasy αφιερωμένα στο αψέντι, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε κι ένα ελληνικό αψέντι από την ευβοιώτικη ποτοποιία Avantes. Η «πράσινη νεράιδα», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται το αψέντι, κάνει πάντα το θαύμα της και τα παρακάτω κοκτέιλ με βάση αυτό το ιστορικό ποτό είναι ικανά να μετατρέψουν μια βραδιά σε ένα γευστικό παραμύθι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣDry Martini: Το πιο κομψό απ’ όλα τα κοκτέιλ είναι ξανά μόδαDry Martini: Το πιο κομψό απ’ όλα τα κοκτέιλ είναι ξανά μόδα

Ηλίας Mαρινάκης, bartender στο Zebra bar

Αψεντί επί 4

Βασισμένο στο κλασικό αλλά υποτιμημένο, από το Savoy Cocktail Book του Άγγλου bartender Harry Craddock, προτείνω το Corpse Reviver Νo 2 κάπως αλλιώς. Αξιοποιώ την υπέροχη ελληνική πρώτη ύλη, όπως το απόσταγμα από συριανά νωπά σύκα του Μακρυωνίτη, αλλά και το Mediterranean Orange Liquer (που φτιάχνεται από την ομάδα του Barro Negro με πορτοκάλια από την Πελοπόννησο, γκρέιπφρουτ από την Κρήτη και μαστίχα από τη Χίο). Όλα αυτά ανακατεμένα με την αβρότητα και το μυστήριο που χαρακτηρίζει το αψέντι, σε αντίθεση με τα πιστεύω του κόσμου. O Μr Harry έχει πει ότι τέσσερα από αυτά μπορούν να αναστήσουν ένα πτώμα. Κάντε τις πράξεις και καταναλώστε υπεύθυνα.

Υλικά

15 ml London Dry Gin
5 ml απόσταγμα σύκου Μακρυωνίτη
20 ml χυμός λεμονιού
10 ml Lillet Blanc
10 ml Cocchi Αmericano
20 ml Mediterranean Orange Liqueur (by Barro Negro)
2 ml από ένα έντονο, αρκετά αλκοολικό αψέντι, όπως το Grande Absente

Διαδικασία

Τοποθετούμε το αψέντι σε ένα ποτήρι coupette γεμάτο με τριμμένο πάγο. Το αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα σέικερ με πολύ πάγο και με ζωντάνια.
Αδειάζουμε τον τριμμένο πάγο από το ποτήρι και διπλοσουρώνουμε το περιεχόμενο του σέικερ μέσα σε αυτό.
Διακοσμούμε με μια μεγάλη φλούδα από ροζ γκρέιπφρουτ.

Πέτρος Μυτιληναίος, bartender στο Bel Ray bar

Αψεντί επί 4

Η λέξη «αψέντι» προέρχεται από την αρχαία ελληνική «αψίνθιον» και πέρα από το συγκεκριμένο βότανο (αψιθιά ή αρτεμισία) το απόσταγμα εμπεριέχει συνήθως συστατικά όπως γλυκάνισο και μάραθο, γνώριμές μας γεύσεις. Αυτά συνδυάζονται εξαιρετικά με άλλα ελληνικά στοιχεία, όπως η μαστίχα. Με ελάχιστη ζάχαρη, φρέσκο χυμό λεμονιού και αγγούρι δημιουργούν ένα κοκτέιλ που λειτουργεί ως μια δροσερή απόδραση στις μνήμες του καλοκαιριού, ακόμα και μέσα στον χειμώνα. Το ποτό ονομάζεται Έρις, που είναι η κόρη της Νύχτας, και αποτελεί την ελληνική εκδοχή ενός κλασικού και ξεχασμένου κοκτέιλ, του Green Beast.

Υλικά

5 ml αψέντι
40 ml Skinos Mastiha Spirit
20 ml χυμός λεμονιού
5 ml σιρόπι ζάχαρης
7-8 λεπτές φέτες αγγουριού
σόδα

Διαδικασία

Τοποθετούμε όλα τα υλικά, πλην της σόδας, σε ένα χαμηλό ποτήρι τύπου οld fashioned. Προσθέτουμε πάγο και ανακατεύουμε.
Απογεμίζουμε με σόδα και μερικές έξτρα φέτες αγγούρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα 10 πιο αγαπημένα μας λικέρΤα 10 πιο αγαπημένα μας λικέρ

Νίκος Αναστασάκος, head bartender στο Radar bar

Αψεντί επί 4

Το αψέντι, όπως και το ασπράδι αυγού, ως υλικά σε κοκτέιλ είναι παρεξηγημένα από τους περισσότερους στην Ελλάδα. Το κοκτέιλ αυτό έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να αλλάξει τη στερεοτυπική άποψη του κόσμου. Είναι δροσερό, βοτανικό, με κρεμώδες σώμα. Ελπίζω να το απολαύσετε.

Υλικά

40 ml αψέντι (55%)
25 ml λικέρ πεπόνι
20 ml σιρόπι ζάχαρης
20 ml χυμός λεμονιού
ασπράδι αυγού
1-2 σταγόνες Spanish bitters

Διαδικασία

Βάζουμε τα υλικά μας μέσα στο σέικερ χωρίς πάγο, καθώς και το ειδικό ελατήριο (ένα εξάρτημα που βοηθάει στη δημιουργία κρεμώδους υφής) – αυτή η διαδικασία ονομάζεται dry shake.
Στη συνέχεια αφαιρούμε το ελατήριο, προσθέτουμε πάγο και χτυπάμε δυνατά.
Σουρώνουμε σε ένα ποτήρι τύπου coupette, αρωματίζουμε με τα bitters και για γαρνιτούρα επιλέγουμε, ιδανικά, ένα ωραίο βρώσιμο λουλούδι.

Νίκος Σωτηρόπουλος, head bartender στο Grasshoppers

Αψεντί επί 4

Πρόκειται για μια εκδοχή του κλασικού Sazerac, ενός από τα ιστορικά κοκτέιλ, τυπικού της Νέας Ορλεάνης. Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες που μπορεί να κουράσουν. Θα πω μόνο πως το συγκεκριμένο είναι το ιδανικό κοκτέιλ για ένα βροχερό απόγευμα στο αθηναϊκό κέντρο.

Υλικά

30 ml rye ουίσκι
30 ml κονιάκ
5 ml σιρόπι ζάχαρης
3 σταγόνες γλυκά bitters, όπως Peychaud’s
1 σταγόνα angostura bitters
10 ml αψέντι
φλούδα λάιμ για γαρνιτούρα

Διαδικασία

Τοποθετούμε σε ένα χαμηλό ποτήρι τύπου old fashioned αρκετό πάγο και το αψέντι και το αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα mixing glass ή σε άλλο ψηλό δοχείο, προσθέτουμε πάγο και ανακατεύουμε για περίπου 69 στροφές.
Αφαιρούμε τον πάγο και το αψέντι από το ποτήρι, προσθέτουμε το κοκτέιλ και σερβίρουμε χωρίς πάγο.
Αρωματίζουμε με φλούδα λάιμ.

Αψεντί επί 4

Ευχαριστούμε τον Νίκο Σωτηρόπουλο, head bartender στο Grasshoppers που έφτιαξε όλα τα κοκτέιλ για την φωτογράφιση.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Οινοχόος, τεύχος 63.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών