ΠΟΤΑ

Τα 10 πιο αγαπημένα μας λικέρ

Μερικά από τα αγαπημένα μας ηδύποτα για να τα απολαύσουμε στο σπίτι, ως απεριτίφ, χωνευτικά ή σε κοκτέιλ.

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Τα 10 πιο αγαπημένα μας λικέρ

Grand Marnier Cordon Rouge, Cognac & Liqueur D’Orange

To Cordon Rouge είναι η βασική σειρά του Grand Marnier, που δημιουργήθηκε το 1880 από τον Louis-Alexander Marnier Lapostolle, ένας συνδυασμός 51% Cognac και 49% λικέρ πορτοκάλι. Πρόταση σερβιρίσματος: Μια ωραία ιδέα είναι να φτιάξουμε ένα διαφορετικό Manhattan: 50 ml Bourbon Whiskey, 30 ml Grand Marnier Cordon Rouge, 15 ml Sweet Vermouth και 2-3 σταγόνες αρωματικά bitters. Aναδεύουμε και γαρνίρουμε με φλούδα πορτοκάλι.

Patrόn Citronge Orange Liqueur

Η Patrόn είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για την εξαιρετική ποιότητα τεκίλας που παράγει. Παράγει όμως και ένα εξαιρετικά ποιοτικό λικέρ πορτοκάλι, χωρίς κανένα πρόσθετο άρωμα. Πρόταση σερβιρίσματος: Αξίζει να το δοκιμάσουμε σε μια Paloma. Το συγκεκριμένο κοκτέιλ είναι πολύ απλό: Ανακατεύουμε σε ποτήρι 60 ml από το λικέρ, 30 ml χυμό από ροζ γκρέιπφρουτ, 15 ml χυμό lime, 7,5 ml σιρόπι αγαύης. Απογεμίζουμε με grapefruit σόδα και γαρνίρουμε με μία φέτα ροζ γκρέιπφρουτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤσίπουρα που έχουν περάσει από βαρέλιΤσίπουρα που έχουν περάσει από βαρέλι

Chartreuse Liqueur Fabriquée

Το Chartreuse έχει καταγωγή από τη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα από την οροσειρά Chartreuse, βόρεια της Grenoble. Υπάρχουν δύο τύποι Chartreuse: το πράσινο και το κίτρινο. Το πρώτο είναι πιο αλκοολικό και λιγότερο γλυκό από το δεύτερο. Παρασκευάζεται από 130 διαφορετικά βότανα και φυτά. Πρόταση σερβιρίσματος: Το απολαμβάνουμε σκέτο με πάγο ή σε ψηλό ποτήρι, προσθέτοντας tonic και φλούδα lime.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ ιστορία του κονιάκ και πώς το πίνουμε (+3 συνταγές για κοκτέιλ)Η ιστορία του κονιάκ και πώς το πίνουμε (+3 συνταγές για κοκτέιλ)

Heering Cherry Liqueur

Το Heering είναι λικέρ κεράσι με καταγωγή από τη Δανία. Δημιουργήθηκε από τον Peter F. Heering το μακρινό 1818. Έχει έντονα αρώματα μαρμελάδας κεράσι, μπαχαρικών και ξηρών καρπών. Πρόταση σερβιρίσματος: Ας το απολαύσουμε σε ένα πειραγμένο Negroni: Ανακατεύουμε 20 ml Gin London Dry, 20 ml Heering Liqueur, 20 ml Sweet Rosso Vermouth και 20 ml Red Bitter Aperitivo. Γαρνίρουμε με φλούδα πορτοκάλι.

Κίτρον Νάξου

Το Κίτρον Νάξου είναι ένα λικέρ που παράγεται από τα φύλλα και το φρούτο της κιτριάς. Το Κίτρον έχει τρεις εκδοχές, την πράσινη, πιο γλυκιά με λιγότερο αλκοόλ, την κίτρινη εκδοχή, που είναι η πιο αλκοολική και η λιγότερο γλυκιά, και τη διαυγή. που είναι κάτι ενδιάμεσο. Πρόταση σερβιρίσματος: Το απολαμβάνουμε σκέτο μετά το φαγητό, ως χωνευτικό.

Drambuie

Το Drambuie είναι ένα λικέρ Whisky, μια ανάμειξη παλαιωμένων σκωτσέζικων Whiskies με μπαχάρια, βότανα και μέλι. Το όνομά του σημαίνει «το ποτό που ικανοποιεί». Πρόταση σερβιρίσματος: Ιδανικό με σόδα και μία φέτα λεμόνι. Άλλη μια ωραία ιδέα είναι ένα Drambuie Collins: Αναδεύουμε σε ένα ψηλό ποτήρι 50 ml Drambuie, 30 ml λεμόνι, 75 ml σόδα και λίγα φύλλα δυόσμου.

Skinos Mastiha

Μαστίχα ονομάζεται η αρωματική φυσική ρητίνη που εξάγεται από τα μαστιχόδεντρα της Χίου. Σκίνος είναι το αρχαίο όνομα της μαστίχας, αλλά και το γένος των φυτών όπου ανήκουν τα μαστιχόδεντρα. Το Skinos Mastiha είναι αρωματικά έντονο, με χαρακτηριστικά τα αρώματα του πεύκου, των βοτάνων και των ανθέων. Μπορεί να καταναλωθεί ως aperitif ή digestive ή σε κοκτέιλ. Πρόταση σερβιρίσματος: Αναδεύουμε 50 ml μαστίχα, 5 ml σιρόπι ζάχαρης, 20 ml χυμό λεμονιού και μερικά φύλλα βασιλικού. Σερβίρουμε σε ποτήρι με τριμμένο πάγο. Ή πιο απλά: σερβίρουμε μαστίχα σε ένα ποτήρι με πάγο, απογεμίζουμε με λεμονάδα και γαρνίρουμε με φλούδα λεμονιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου: Η πιο αυθάδης ελληνική ποικιλία και σε όποιον αρέσειΠαγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου: Η πιο αυθάδης ελληνική ποικιλία και σε όποιον αρέσει

Chambord

Το Chambord φτιάχνεται στην περιοχή Cour- Cheverny στην κοιλάδα του Λίγηρα, στη Γαλλία. Παράγεται από κόκκινα και μαύρα βατόμουρα, βανίλια Μαδαγασκάρης, φλούδες εσπεριδοειδών από το Μαρόκο, βότανα, μέλι και Cognac. Είναι ένα από τα πιο ποιοτικά λικέρ και δεν λείπει από κανένα ενημερωμένο bar. Ιδανικό για κοκτέιλ. Πρόταση σερβιρίσματος: Βάζουμε σε ένα ποτήρι σε σχήμα flute 15 ml Chambord και απογεμίζουμε με Champagne για να φτιάξουμε ένα κλασικό Chambord Kir Royale.

D.O.M. Bénédictine

Το D.O.M. Bénédictine παράγεται στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Νορμανδίας. Είναι ένα λικέρ από 27 διαφορετικά φυτά και μπαχαρικά και η συνταγή του χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Πρόταση σερβιρίσματος: Ένας από τους πιο κλασικούς τρόπους σερβιρίσματος είναι να προσθέσουμε σε ένα ποτήρι flute 125 ml Champagne και 12,5 ml D.O.M. Bénédictine. Γαρνίρουμε με φλούδα λεμονιού.

St-Germain

To St-Germain είναι ένα γαλλικό λικέρ elderflower (κουφοξυλιάς) που δημιουργήθηκε το 2007 και περιέχει πάνω από 1.000 λουλούδια σε κάθε φιάλη. Έχει αρώματα ανθέων, τροπικών και πυρηνόκαρπων φρούτων. Πρόταση σερβιρίσματος: Είναι ιδανικό για Spritz: Βάζουμε σε ένα ποτήρι 30 ml St-Germain, 60 ml ξηρό αφρώδη οίνο τύπου Prosecco και 60 ml αφρώδες νερό, πάγο (όσο θέλουμε) και γαρνίρουμε με φλούδα λεμονιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕπισκεφτήκαμε ένα από τα πιο μοντέρνα Châteaux του ΜπορντόΕπισκεφτήκαμε ένα από τα πιο μοντέρνα Châteaux του Μπορντό

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 45.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών