ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Τι είναι το Negroni Sbagliato και τι σχέση έχει με το House of the Dragon;

Με αφορμή ένα viral βίντεο του HBO στο TikTok με πρωταγωνιστές του House of the Dragon, μαθαίνουμε το κοκτέιλ Sbagliato, που στα ιταλικά σημαίνει «λάθος».

11.10.2022| Updated: 29.09.2023
Φωτογραφίες: Shutterstock
Τι είναι το Negroni Sbagliato και τι σχέση έχει με το House of the Dragon;

Συνήθως όταν προβάλλεται ένα επεισόδιο του House of the Dragon (η σειρά spin-off και πρίκουελ του Game of Thrones), κάνουν τρελές δουλειές τα ντελίβερι. Το περασμένο σαββατοκύριακο, όμως, δεν μου άνοιξε η όρεξη για πίτσες και σουβλάκια αλλά για μια βόλτα σε κάποιο μπαρ της Αθήνας για να απολαύσω ένα Sbagliato. Ή μήπως ένα Negroni Sbagliato ή ένα Sbagliato με Prosecco; Μα ποια είναι η διαφορά;

Σε ένα βίντεο που πόσταρε το ΗΒΟ στο κανάλι του στο TikTok, η πρωταγωνίστρια της σειράς Olivia Cooke εμφανίζεται να ρωτάει την/τον συμπρωταγωνίστρια/συμπρωταγωνιστή της Emma D’Arcy «ποιο είναι το αγαπημένο σου ποτό;». Αυτή/ός απαντάει «το Negroni», προσθέτει «Negronι Sbagliato» και με ένα σχεδόν πονηρό χαμόγελο συμπληρώνει «με prosecco». Μπερδευτήκατε;

 

@hbomax I’ll take one of each. #houseofthedragon ♬ a negroni sbagliato w prosecco l hbo max – hbomax

Ένας σχολαστικός TikToker μάς έλυσε όλες τις απορίες σε ένα εκτενές σχόλιο κάτω από το ποστ. «Το Negroni και το Sbagliato είναι δύο εντελώς διαφορετικά κοκτέιλ» έγραψε. Ένα κλασικό Negroni περιέχει ίσα μέρη τζιν, βερμούτ και Campari. Ενώ ένα Sbagliato, που μεταφράζεται σε «λάθος» στα ιταλικά, αντί για τζιν έχει Prosecco. Ο μύθος λέει ότι, ένας μπάρμαν πάνω στη φούρια του την ώρα που έφτιαχνε Negroni, άρπαξε κατά λάθος το αφρώδες κρασί αντί για το απόσταγμα και έφτιαξε εν αγνοία του ένα καινούριο κοκτέιλ, το Sbagliato. Το κοκτέιλ άρεσε πολύ και κάπως έτσι καθιερώθηκε.

Πολλές φορές το βρίσκουμε γραμμένο ως Negroni Sbagliato, αλλά δεν το είχαμε ακούσει ποτέ ως Negroni Sbagliato με Prosecco, τουλάχιστον, μέχρι τώρα που το είπε η/ο  D’Arcy. Είναι υπερβολή, όμως, δεν νομίζετε; Σαν να λέμε… ένα σάντουιτς «με ψωμί»!

Όπως και αν αποφασίσετε να το πείτε, το Sbagliato είναι ένα εξαιρετικό ποτό. Έχει λαμπερό ρουμπινί χρώμα, που θυμίζει ηλιοβασίλεμα, η γεύση του είναι γλυκόπικρη, χάρη στην τέλεια χημεία του Campari και του βερμούτ, ενώ το αφρώδες κρασί που συμπληρώνει το Sbagliato τού δίνει μια παιχνιδιάρικη αίσθηση και το κάνει εθιστικό. Ακόμη και τώρα που περιγράφω αυτό το ιδιαίτερο κοκτέιλ που με ταξιδεύει στις ζεστές, βοτσαλωτές ακτές της Μεσογείου, στο μυαλό μου ηχεί η φωνή μιας Σειρήνας, που με καλεί να τρέξω στο πιο κοντινό μπαρ και να απολαύσω ένα περιποιημένο Sbagliato. Ή μήπως είναι η φωνή της/του D’Arcy;

Κάντε λοιπόν και εσείς το… «λάθος» και απολαύστε απόψε το Sbagliato σας «με Prosecco», σε μια συνταγή που μας έδωσε ο Ηλίας Στεργιόπουλος, bartender στο Λοκάλι.

Υλικά

40ml γλυκό ιταλικό βερμούτ τύπου Tορίνο

40ml γλυκόπικρο ιταλικό λικέρ (Campari)

90ml λευκό αφρώδες κρασί ή σαμπάνια ή Prosecco

Διαδικασία

Σε ένα ποτήρι βάζουμε πάγο μέχρι πάνω, ρίχνουμε το βερμούτ και το λικέρ και απογεμίζουμε με το Prosecco.

Ανακατεύουμε απαλά και γαρνίρουμε με μία φλούδα λεμονιού, αφού πρώτα απελευθερώσουμε τα έλαια της στρίβοντάς την πάνω από το ποτό.

Το Sbagliato παραδοσιακά σερβίρεται σε χαμηλό ποτήρι, αλλά ο Ηλίας προτείνει να το σερβίρουμε σε ένα highball.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών