ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μελιτζάνα ή Κολοκυθάκι; 6 μυστικά για τα πιο τραγανά στικ

Τρώγονται κυρίως με τα χέρια, από μεγάλους και από μικρούς που δεν πιστεύουν ότι τα τραγανά στικ που γεύονται είναι...  κολοκυθάκια και μελιτζάνες!

08.09.2022| Updated: 19.07.2023
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης Food styling: Σταυρούλα Φούτσα
6 τρόποι για τα πιο τραγανά στικ και φέτεs μελιτζάνας και κολοκυθιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ25η Μαρτίου: 5 χυλοί και παναρίσματα για τον μπακαλιάρο25η Μαρτίου: 5 χυλοί και παναρίσματα για τον μπακαλιάροΜακράν ο καλύτερος μεζές του καλοκαιριού. Τρώγεται κυρίως με τα χέρια, τόσο από μεγάλους όσο και από μικρούς (που δεν πιστεύουν ότι αυτά τα τραγανά στικ είναι… κολοκυθάκια). Είναι εύκολος και γρήγορος. Τον απολαμβάνουμε μόνο του ή ως συνοδευτικό σε κεφτεδάκια, τηγανητά ψαράκια, κρεατικά και πουλερικά. Ταιριάζει δηλαδή με όλα και τρώγεται όλες τις ώρες. Από το πρωί με αυγά μέχρι το βράδυ με συνοδεία κρασιού, μπίρας ή αποστάγματος. Επιλέγουμε τον τρόπο παναρίσματος που μας αρέσει και τηγανίζουμε σε καλό, ελαφρύ ελαιόλαδο. Δεν ξεχνάμε, αφού τα τηγανίσουμε, να τα αφήσουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα περιττά λάδια. Έτσι θα παραμείνουν τραγανά και δεν θα πανιάσουν.

Προετοιμασία λαχανικών

Κολοκυθάκια: Τα κόβουμε σε μπαστουνάκια ή σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκ. και αφαιρούμε τα χοντρά σπόρια. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι για 15 λεπτά, για να αποβάλουν τα υγρά τους και να γίνουν τραγανά. Τα ξεπλένουμε καλά και τα σκουπίζουμε.

Μελιτζάνες: Τις κόβουμε σε μπαστουνάκια ή σε στρογγυλές φέτες πάχους 1,5 εκ. Για να μην τραβήξουν πολύ λάδι στο τηγάνισμα, βάζουμε τις μελιτζάνες σε βαθύ μπολ με νερό και 1 κουτ. σούπας αλάτι και τις αφήνουμε για περίπου 1/2 ώρα. Έπειτα τις ξεπλένουμε, τις στύβουμε με τα χέρια μας και τις αφήνουμε να στεγνώσουν καλά πάνω σε πετσέτα.

1ος τρόπος: Μόνο αλεύρι για ελαφριά κρούστα

Περνάμε τα υλικά από μπόλικο αλεύρι, τα γυρνάμε και από τις δύο πλευρές, ώστε να καλυφθούν καλά, και τα τινάζουμε ελαφρώς να φύγει το περιττό. Στο αλεύρι μπορούμε για νοστιμιά να προσθέσουμε τριμμένα ξερά μυρωδικά της αρεσκείας μας, όπως ρίγανη, δυόσμο, βασιλικό, θυμάρι κ.λπ. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να χρυσίσουν, περίπου για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.

2ος τρόπος: Αλεύρι και νερό για πιο έντονη κρούστα

Βάζουμε το λάδι να κάψει. Γεμίζουμε ένα μπολ με κρύο νερό και δίπλα βάζουμε ένα πιάτο με αλεύρι. Μόλις κάψει το λάδι, με γρήγορες κινήσεις παίρνουμε ένα ένα τα λαχανικά και τα βουτάμε πρώτα στο νερό και μετά στο αλεύρι, τα γυρνάμε και από τις δύο πλευρές να καλυφθούν καλά και τα τινάζουμε ελαφρώς να πέσει το περιττό αλεύρι. Τα βουτάμε ξανά στιγμιαία μέσα στο μπολ με το νερό και τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Θα πιτσιλίσει λίγο στην αρχή, γι’ αυτό προσοχή!

3ος τρόπος: Αλεύρι και μπίρα για αφράτη και τραγανή κρούστα

Βάζουμε το λάδι να κάψει. Γεμίζουμε ένα μπολ με παγωμένη μπίρα και δίπλα βάζουμε ένα πιάτο με αλεύρι και λίγη καπνιστή πάπρικα. Μόλις κάψει το λάδι, με γρήγορες κινήσεις παίρνουμε ένα ένα τα λαχανικά και τα βουτάμε πρώτα στην μπίρα και μετά στο αλεύρι, τα γυρνάμε και από τις δύο πλευρές να καλυφθούν καλά και τα τινάζουμε ελαφρώς να πέσει το περιττό αλεύρι. Τα βουτάμε ξανά στιγμιαία μέσα στο μπολ με την μπίρα και τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι.

4ος τρόπος: Φρυγανιά ή πάνκο και ασπράδια αυγών για φίνα υφή και τραγανή κρούστα

Βάζουμε το λάδι να κάψει. Γεμίζουμε ένα πιάτο με τα ασπράδια αυγών χτυπημένα με λίγο αλατοπίπερο και ένα άλλο με φρυγανιά τριμμένη ή πάνκο. Μόλις κάψει το λάδι, με γρήγορες κινήσεις παίρνουμε ένα ένα τα λαχανικά και τα βουτάμε πρώτα στα ασπράδια και μετά στη φρυγανιά ή στο πάνκο, τα γυρνάμε και από τις δύο πλευρές να καλυφθούν καλά και τα τινάζουμε ελαφρώς να πέσει το περιττό.

5ος τρόπος: Καλαμποκάλευρο με σιμιγδάλι και ασπράδι αυγών για πιο έντονη, ρουστίκ κρούστα

Βάζουμε το λάδι να κάψει. Γεμίζουμε ένα πιάτο με τα ασπράδια αυγών χτυπημένα με λίγο αλατοπίπερο και ένα άλλο με καλαμποκάλευρο ψιλό, ανακατεμένο με σιμιγδάλι ψιλό σε αναλογία 3 προς 1. Μόλις κάψει το λάδι, με γρήγορες κινήσεις παίρνουμε ένα ένα τα λαχανικά και τα βουτάμε πρώτα στα ασπράδια και μετά στο μείγμα καλαμποκάλευρου, τα γυρνάμε και από τις δύο πλευρές να καλυφθούν καλά και τα τινάζουμε ελαφρώς να πέσει το περιττό.

6ος τρόπος: Με σουσάμι, ασπράδια, γραβιέρα και μυρωδικά για κρούστα με ιδιαίτερη νοστιμιά

Βάζουμε το λάδι να κάψει. Γεμίζουμε ένα πιάτο με τα ασπράδια αυγών χτυπημένα με λίγο αλατοπίπερο και ένα άλλο με σουσάμι κοπανισμένο, ανακατεμένο με κορν φλάουρ και τριμμένη γραβιέρα. Η αναλογία είναι περίπου η εξής: για 1 φλιτζ. τσαγιού κοπανισμένο σουσάμι θέλουμε 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ και 2 κουτ. σούπας τυρί. Μόλις κάψει το λάδι, με γρήγορες κινήσεις παίρνουμε ένα ένα τα λαχανικά και τα βουτάμε πρώτα στα ασπράδια και μετά στο μείγμα σουσαμιού, τα γυρνάμε και από τις δύο πλευρές να καλυφθούν καλά και τα τινάζουμε ελαφρώς να πέσει

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195, με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τον Ιούλιο του 2022.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών