Θα σιγοβράζατε 7 ώρες μοσχαρίσιο ζωμό για κονσομέ; Θα μαρινάρατε μοσχάρι για 3 εικοσιτετράωρα; Θα ετοιμάζατε μικροσκοπικά μπλινίς μόνο και μόνο για να ξαπλώσετε πάνω τους μία φετούλα καπνιστό σολομό; Η Ευρώπη τα Χριστούγεννα δεν φείδεται χρόνου. Βάζει τα καλά της και στρώνει πλούσια τραπέζια, πρώτα όμως έχει εξασκηθεί σε πολύπλοκες τεχνικές και χρονοβόρες ετοιμασίες όμως όλες ανταμείβουν και με το παραπάνω με τις ασύγκριτες γεύσεις και τις συναρπαστικές τους υφές.
Το κονσομέ για παράδειγμα είναι ένας από τους πιο φίνους ζωμούς, διάφανους σαν κρύσταλλο, με τρομερά συμπυκνωμένη νοστιμιά και πολυπεπίπεδη γεύση, και δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο ζωμό ή σούπα. Αφιερώστε λίγο χρόνο στην ετοιμασία του, αξίζει τον κόπο να κατέχει κανείς αυτή τη σπάνια γαλλική τεχνική.
Την ίδια υπομονή και την τυπική γερμανική οργάνωση απαιτεί και το γερμανικό μοσχάρι sauerbraten που σημαίνει «ξινό ψητό» αλλά μην σας τρομάζει ο όρος. Δεν είναι ξινό και σίγουρα για να αποτελεί το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο πιάτο των Γερμανών έχει τους λόγους του. Απλώς προγραμματίστε το τριήμερο μαρινάρισμά του σε κρασί και ξίδι που του εξασφαλίζουν ψαχνό-αφρό και αφήστε τα υπόλοιπα στο μαγείρεμά του. Το έξτρα αφράτο αποτέλεσμα και η νοστιμότατη πυκνή σάλτσα του, αξίζουν όλη την αναμονή και την ετοιμασία.
Οσο για τη ρωσική συνδρομή σε τούτο το μενού, ποιος λέει όχι σε ένα κέρασμα με τα λεπτά και αφράτα χειροποίητα μπλινίς με το χαβιάρι (ή μπρικ, εννοείται), τις ροδαλές φέτες σολομού και την ξινόκρεμα ή σμετάνα που τόσο αγαπούν οι Ρώσοι; Ρίξτε πυκνή παγωμένη βότκα στα σφηνάκια, βάλτε να παίζει ο Καρυοθραύστης και μπείτε πλήρως στο ευρωπαϊκό γιορτινό κλίμα!

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών