ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

5 ιδέες για να συνοδεύσουμε τα τηγανητά λαχανικά

Ετοιμάζουμε 5 μυρωδάτα και δροσερά μπολάκια με τζατζίκι, μαγιονέζα, γιαούρτι και ντοματοσάλτσες, ιδανικά για βούτες.

07.09.2022
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης Food styling: Σταυρούλα Φούτσα
Με τι θα συνοδεύσουμε τα λαχανικά μας;

Όλοι μας έχουμε βουτήξει κάποια στιγμή κολοκυθάκια τηγανητά μέσα σε δροσερό τζατζίκι ή πατάτα τηγανητή σε κέτσαπ ή μαγιονέζα. Τα τηγανητά λαχανικά κάνουν ιδανική παρέα με κάθε είδους σάλτσα και ντιπ και γίνονται το τέλειο σνακ του… καναπέ. Ας δούμε 5 εύκολες προτάσεις:

1. Τζατζίκι

Σε μπολ ανακατεύουμε καλά 400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι πρόβειο με 50 ml ελαιόλαδο, 2-3 σκελίδες σκόρδου λιωμένες, 1 μέτριο αγγούρι τριμμένο και καλά στυμμένο, 30-50 ml ξίδι από κόκκινο κρασί, 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο και αλατοπίπερο κατά βούληση. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά στο ψυγείο, πριν σερβίρουμε. Ν. Χ.

2. Γιαούρτι με ψιλοκομμένα λαχανικά και μυρωδικά

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ 6-8 ελιές μαύρες ψιλοκομμένες, 1 μικρή ντομάτα, ψιλοκομμένη, 1/2 κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρου, καλά κοπανισμένους, 1 κουτ. γλυκού μαυροκούκι, 1 κουτ. γλυκού σουσάμι καβουρδισμένο και 1 κουτ. γλυκού χοντροσπασμένο φουντούκι. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω σε ένα μπολ με 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό της αρεσκείας μας. Ν. Ι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι απόλυτες τραγανές τηγανητές πατάτες του Χριστόφορου ΠέσκιαΟι απόλυτες τραγανές τηγανητές πατάτες του Χριστόφορου Πέσκια
Μπάμιες ολόκληρες σε ανάλαφρο κουρκούτι Κολοκυθάκια τηγανητά, παναρισμένα σε φύλλο κανταΐφι

3. Λαδολέμονο ντομάτας

Πλένουμε 300 γρ. ντομάτες, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις χτυπάμε στον πολυκόφτη. Περνάμε τον χυμό από σουρωτήρι, το οποίο τοποθετούμε πάνω στο μπολ όπου θα σερβίρουμε το λαδολέμονο. Προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό, 50 ml ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού ή δυόσμου, χοντροκομμένα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι να αναμειχθούν. Ν. Ι.

4. «Σάλτσα» ωμής ντομάτας

Ξεφλουδίζουμε 300 γρ. ντομάτες και τις κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε τα σπόρια και τα πολλά πολλά υγρά και τις κόβουμε σε ψιλά καρέ. Ανακατεύουμε τα καρεδάκια ντομάτας με 50 ml ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, 1 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού χοντροκομμένα, 1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη και 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό. Ν. Ι.

Κόκκινες τηγανητές ντομάτες με γλυκάνισο, διπλοπαναρισμένες Μελιτζάνες και πιπεριές σε κουρκούτι με αυγό και κρέμα γάλακτος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚόκκινες τηγανητές ντομάτες με γλυκάνισο, διπλοπαναρισμένεςΚόκκινες τηγανητές ντομάτες με γλυκάνισο, διπλοπαναρισμένες

5. Μαγιονέζα πικάντικη

Στον πολυκόφτη που διαθέτουμε ρίχνουμε 1 αυγό, 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού και 1/2 κουτ. γλυκού μουστάρδα. Χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν και προσθέτουμε 200 ml ελαιόλαδο ελαφρύ με σταθερή και αργή ροή, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή μαγιονέζα. Προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας μπέρμπον, 8-10 σταγόνες ταμπάσκο και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε. Ν. Χ.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών