ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Καρδάμωμο ή κακουλέ: Ένα μπαχαρικό για τόνωση και γεύση

Μπαχαρικό με σύνθετη μυρωδιά, το καρδάμωμο έχει κάτι από λεμόνι και πιπέρι μαζί. Ταιριάζει γάντι με λεμονάτα φαγητά, σάλτσες με μανιτάρια, ακόμη και με ελληνικό καφέ!

10.10.2023
Φωτογραφίες: Shutterstock
Καρδάμωμο ή κακουλέ: Ένα μπαχαρικό για τόνωση και γεύση

Είναι οι σπόροι του φυτού Eletaria. Εξωτερικά έχουν ένα περίβλημα υποπράσινου χρώματος, λεπτό και στεγνό σαν χαρτί, και στο εσωτερικό βρίσκονται μικροί μαύροι σπόροι. Αυτοί είναι το καθαυτό καρδάμωμο. Από συγγενικά φυτά προέρχονται το μαύρο και το λευκό κάρδαμο που βρίσκουμε σπανιότερα στο εμπόριο. Ανήκουν στην ίδια βοτανολογικώς οικογένεια με το τζίντζερ. Το πράσινο καρδάμωμο έρχεται από τη Γουατεμάλα, τις Ινδίες και τη Μαλαισία, ενώ το μαύρο και το άσπρο από τη νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα στην Ελλάδα, το αναφέρει ο Θεόφραστος, ενώ στις ανασκαφές του παλατιού των Μυκηνών βρέθηκαν σπόροι καρδάμωμου. Είναι ισχυρό τονωτικό, εξ ου και η λαϊκή έκφραση «φάε να καρδαμώσεις». Συχνά το συναντάμε ως κακουλέ, που είναι η λαϊκή ονομασία του ίδιου μπαχαρικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠάπρικα, μπούκοβο,  τσίλι και άλλες πιπεριέςΠάπρικα, μπούκοβο, τσίλι και άλλες πιπεριές

Το συναντάμε σε τρεις μορφές: στις πρασινωπές «κάψουλες» που περιέχουν τα αρωματικά σποράκια, σε σποράκια, αλλά και κοπανισμένο σε σκόνη. Προτιμάμε τις δύο πρώτες μορφές, καθότι το φρεσκοκοπανισμένο έχει άρωμα δυνατότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠώς μαγειρεύουμε με μπαχαρικά: 6 συμβουλές και τα απαραίτητα εργαλείαΠώς μαγειρεύουμε με μπαχαρικά: 6 συμβουλές και τα απαραίτητα εργαλεία

Πώς βγάζουμε τα σποράκια

Για να πάρουμε τα σποράκια του καρδάμωμου, συνήθως ξεφλουδίζουμε τις υποπράσινες «κάψουλες» που τα εμπεριέχουν με το νύχι μας. Αν δυσκολευτούμε, κάνουμε το εξής: Με τη λάμα ενός μικρού μαχαιριού πιέζουμε την κάψουλα πάνω σε μια επιφάνεια κοπής όπως πιέζουμε τις σκελίδες του σκόρδου για να ανοίξουν. Με τη μύτη του μαχαιριού «σκαλίζουμε» ελαφρώς για να βγάλουμε τα σποράκια από το εσωτερικό. Σημειωτέον ότι οι σπόροι είναι πολύ σκληροί -σαν πετραδάκια- και θέλουν πολύ καλό κοπάνισμα για να γίνουν σκόνη.

Η μυρωδιά του, σύνθετη, έχει κάτι από το λεμόνι και το πιπέρι μαζί. Αν θέλουμε να αρωματίσουμε ήπια ένα φαγητό, χρησιμοποιούμε ολόκληρες τις «κάψουλες». Ταιριάζει:

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
  • Σε όλα τα λεμονάτα και γενικά στα μαγειρευτά με εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνι κ.λπ.).
  • 1 – 2 «κάψουλες» σε όσπρια, την ώρα που βράζουν, κάμπτουν τη βαριά μυρωδιά τους. Το ίδιο ισχύει και για το βραστό κουνουπίδι και το μπρόκολο.
  • Σε πιλάφια ή ριζότο με θαλασσινά, με ξηρούς καρπούς και σταφίδες.
  • Αρωματίζει διακριτικά τα βραστά κρεατικά, κυρίως το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα και τη γίδα. Επίσης, σε ψητά κρεατικά με βαριά μυρωδιά (π.χ. κυνήγια).
  • 1 – 2 «κάψουλες» αρωματίζουν τέλεια λαδερές αγκινάρες, κουνουπίδι μαγειρευτό, πράσα με πατάτες.
  • Σε ψάρια ποσέ με κρασί ή με λεμόνι και φρέσκα μυρωδικά.
  • Σε λαδολέμονα για ψητές ή βραστές γαρίδες.
  • Στον ελληνικό καφέ όταν τον βράζουμε. Τριμμένο, έχει πολύ έντονη μυρωδιά, γι’ αυτό βάζουμε πάντα λίγο και δοκιμάζουμε.
  • Tολμήστε να το χρησιμοποιήσετε σε: Πουρέδες, λευκές σάλτσες και μπεσαμέλ, αντί για μοσχοκάρυδο.
  • Σε σάλτσες με μανιτάρια ή σε μανιτάρια σοτέ.
  • Δίνει μια διαφορετική νότα σε κιμαδοπαρασκευές με κιμά κοτόπουλου, γαλοπούλας ή αρνίσιο.
  • Στα γλυκά το κοπανισμένο καρδάμωμο χρησιμοποιείται στην πολίτικη βασιλόπιτα και στο τσουρέκι, μαζί με μαστίχα και μαχλέπι.
  • Ταιριάζει, επίσης, σε κρέμες ζαχαροπλαστικής, σε σάλτσες μελιού, σε κέικ με πορτοκάλι, στον σιμιγδαλένιο χαλβά.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών