Το ριζότο και το πιλάφι είναι δύο πιάτα με ρύζι δημοφιλή σε όλο τον κόσμο. Ενώ μπορεί να φαίνονται παρόμοια, υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές μεταξύ τους. Διαφέρουν αρκετά ως προς τα υλικά, τη μέθοδο μαγειρέματος και τη γεύση τους.
Το ριζότο είναι ένα κρεμώδες και πλούσιο πιάτο που φτιάχνεται μαγειρεύοντας το ρύζι σε ζωμό που προστίθεται σταδιακά, αφού σοταριστεί σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, με κρεμμύδια, σκόρδο και άλλα αρωματικά. Η παρμεζάνα που βάζουμε συχνά στο τέλος δίνει στο πιάτο μια πλούσια και κρεμώδη υφή. Το πιλάφι, από την άλλη, είναι ένα πιάτο στο οποίο το ρύζι σοτάρεται πρώτα σε λάδι ή βούτυρο με κρεμμύδια και άλλα αρωματικά και μετά σιγοβράζει σε ζωμό ή νερό μέχρι να μαγειρευτεί. Στο πιλάφι μπαίνουν και έξτρα συστατικά, όπως τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα μπαχαρικά που του δίνουν πιο πλούσια γεύση και υφή.
Μία άλλη διαφορά είναι το είδος του ρυζιού που χρησιμοποιείται. Το ριζότο παρασκευάζεται συνήθως με ρύζι arborio, που έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε άμυλο. Αυτό του δίνει τη χαρακτηριστική κρεμώδη υφή του. Το πιλάφι, από την άλλη, φτιάχνεται από μακρύκοκκο ρύζι, το οποίο έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε άμυλο και πιο αφράτη υφή. Σε ότι αφορά τη γεύση, το ριζότο είναι πιο πλούσιο και απολαυστικό, χάρη στην προσθήκη βουτύρου ή τυριού. Το πιλάφι, από την άλλη, είναι συχνά πιο γευστικό, γιατί βάζουμε διάφορα μπαχαρικά ή λαχανικά που προσθέτουν βάθος και πολυπλοκότητα στο πιάτο. Και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συνοδευτικό ή ως κύριο πιάτο.