ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡιζότο με κολοκύθα, κουνουπίδι και μετσοβόνεΡιζότο με κολοκύθα, κουνουπίδι και μετσοβόνε
40' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ριζότο με μαύρες φακές μπελούγκα και καπνιστή ρέγκα, κόβουμε τη ρέγκα σε μικρά κομμάτια, τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε κατά μέρος.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τις μαύρες φακές και 300 ml κρύο νερό. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι το μείγμα να πάρει μια βράση.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τη δάφνη και το σκόρδο, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά. Περίπου 5 λεπτά πριν αποσύρουμε, ρίχνουμε αλάτι και ανακατεύουμε.
  4. Στραγγίζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας και πετάμε το σκόρδο και τη δάφνη. Ξεπλένουμε τις φακές σε κρύο νερό, τις στραγγίζουμε ξανά και τις αφήνουμε κατά μέρος.
  5. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
  6. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι οι κόκκοι του να γίνουν διάφανοι.
  7. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να κοχλάσει, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, ανακατεύοντας. Με μια κουτάλα της σούπας προσθέτουμε λίγο - λίγο τον ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας και περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί ο ζωμός που ρίχνουμε, πριν προσθέσουμε την επόμενη δόση.
  8. 'Οταν έχουμε χρησιμοποιήσει περίπου τη μισή ποσότητα ζωμού, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις στραγγισμένες φακές, αλάτι και πιπέρι.
  9. Συνεχίζουμε τη διαδικασία, μέχρι το ριζότο να χυλώσει και να μελώσει, αλλά οι κόκκοι τόσο του ρυζιού όσο και της φακής «να κρατάνε στο δόντι». Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20 - 25 λεπτά.
  10. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την παρμεζάνα, τη ρέγκα με το λεμόνι της και τον άνηθο, ανακατεύουμε απαλά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
  11. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το ριζότο κατά μέρος για 2 - 3 λεπτά, για να απορροφηθούν τα αρώματα. Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 46.

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Φακές

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών