Για το ριζότο με κολοκύθα, κουνουπίδι και μετσοβόνε σε μια κατσαρόλα βράζουμε 1.500 ml νερό μαζί με το φασκόμηλο και το διατηρούμε ζεστό.
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, την κολοκύθα, το κουνουπίδι και το αλλαντικό για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να λαδωθεί. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε 1-2 κουτάλες από το καυτό νερό και αλατοπίπερο.
Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι όλο το υγρό να απορροφηθεί. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε το καυτό νερό σε δόσεις, ρίχνοντας κάθε δόση όταν η προηγούμενη έχει απορροφηθεί.
Η όλη διαδικασία διαρκεί 16-18 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα τυριά, το θυμάρι, το ξύσμα και το βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά.
Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε στην άκρη για 2 λεπτά, μέχρι να μισολιώσει το τυρί.
Cardonnay
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 186.