
30'
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τις αχιβάδες
Για το ριζότο
Διαδικασία
Αχιβάδες
- Για τις αχιβάδες σε ριζότο, ξεπλένουμε καλά τις αχιβάδες με τρεχούμενο νερό και με μια σκληρή βούρτσα καθαρίζουμε τυχόν ακαθαρσίες από τα όστρακά τους.
- Σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά, για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, το κρασί και το θυμάρι και, όταν το υγρό πάρει βράση, ρίχνουμε τις αχιβάδες.
- Κλείνουμε την κατσαρόλα καλά με το καπάκι της και αχνίζουμε τις αχιβάδες για 2 - 3 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ελέγχουμε αν άνοιξαν οι αχιβάδες. Προσοχή! Πετάμε όσες δεν άνοιξαν.
- Αφαιρούμε τη σάρκα από τα ανοιγμένα όστρακα και την αφήνουμε κατά μέρος.
- Κρατάμε μερικά όστρακα για το γαρνίρισμα. Σουρώνουμε το υγρό και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Ριζότο
- Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 40 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά, για 2 - 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 - 3 λεπτά ακόμη, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του και να γίνουν διάφανοι στην περίμετρό τους.
- Ρίχνουμε το ζουμί που σουρώσαμε από το μαγείρεμα των αχιβάδων (περίπου 300 ml) και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να το απορροφήσει το ρύζι.
- Αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το ζωμό ψαριού.
- Οταν το ριζότο είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε γενναιόδωρα πιπέρι και ελάχιστο αλάτι (το ζουμί των αχιβάδων είναι αρκετά αλμυρό) και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε το ριζότο να ξεκουραστεί για 2 - 3 λεπτά και το μοιράζουμε σε πιάτα.
- Προσθέτουμε σε κάθε μερίδα ριζότου μερικές αχιβάδες, διακοσμούμε με τα όστρακά τους και σερβίρουμε.
Οσο το ριζότο μας μυρίζει θάλασσα, επιμένουμε στον Σαντορινιό αμπελώνα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 53.