ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ζωμός από γαρίδες
20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 1 λίτρο περίπου

Διαδικασία

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλερι και τις σκελίδες σκόρδου, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά αλλά να μη ροδίσουν. 
  2. Προσθέτουμε τη ντομάτα, μαγειρεύουμε για 1 λεπτό και βάζουμε στην κατσαρόλα τα κεφάλια πεσκανδρίτσας.
  3. Σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε για 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε περίπου 1 λίτρο ζεστό νερό ή όσο χρειαστεί να καλυφθούν πολύ καλά όλα τα υλικά της κατσαρόλας.
  4. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το θυμάρι, τη δάφνη, το πιπέρι και τους αστεροειδείς γλυκάνισους.
  5. Ξαφρίζουμε, μέχρι το υγρό να αρχίσει να κοχλάσει.
  6. Τότε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30 - 45 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος του κεφαλιού του ψαριού.
  7. Αποσύρουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε κατά μέρος για 1 ώρα.
  8. Στη συνέχεια με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε όλα τα στερεά υλικά από την κατσαρόλα. Αν θέλουμε, ξεψαχνίζουμε τα κεφάλια του ψαριού και κρατάμε το ψαχνό.
  9. Περνάμε το ζωμό από ψιλό σουρωτήρι ή τουλπάνι το οποίο στερεώνουμε πάνω από μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα. Ο ζωμός που προκύπτει είναι περίπου 1 λίτρο. Αν είναι λιγότερος, συμπληρώνουμεμε ζεστό νερό.

Μυστικά

  • Τουλπάνι θα βρούμε σε μαγαζιά με είδη ραπτικής ή με είδη κουζίνας
  • Αν δεν βρούμε κεφάλια πεσκανδρίτσας, τα αντικαθιστούμε με αντίστοιχο βάρος από κεφάλια και κόκαλα ψαριών, ξεπλυμένα από τα αίματα, από ψάρια όπως σφυρίδες, ροφοί, σκορπίνες, χριστόψαρα, βλάχοι κ.ά.

Συνταγές με Λαχανικά

Συνταγές με Πεσκανδρίτσα

Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Συνταγές για Συνοδευτικά

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών