ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡιζότο με παντζάριΡιζότο με παντζάρι
15' προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για το ριζότο με παντζάρια και χλωρά σκόρδα ξεκινάμε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 160° C.
  2. Τυλίγουμε τα παντζάρια ένα-ένα (όπως είναι με τη φλούδα τους) με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να γίνουν.
  3. Τα ελέγχουμε τρυπώντας τα με ένα λεπτό μαχαίρι ή με ένα ξυλάκι για σουβλάκι - πρέπει να τα διαπερνά με ευκολία.
  4. Τα ξετυλίγουμε και, μόλις κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουμε.
  5. Πολτοποιούμε το 1/3 της ποσότητας στο μπλέντερ και τα υπόλοιπα τα κόβουμε σε κύβους.
  6. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 5 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 4 λεπτά.
  8. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  9. Στη συνέχεια, προσθέτουμε με μια κουτάλα το ζωμό σε δόσεις και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να απορροφάται κάθε δόση προτού βάλουμε την επόμενη.
  10. Μαγειρεύουμε έτσι για περίπου 10 - 12 λεπτά, οπότε ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον πολτό παντζαριού.
  11. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 8 - 10 λεπτά, προσθέτοντας σταδιακά ζωμό. Μπορεί να μη χρειαστεί όλος.
  12. Πρέπει το ρύζι να μαλακώσει, αλλά όχι εντελώς. Επίσης, το ριζότο πρέπει να είναι ζουμερό, όχι σφιχτό.
  13. Στο τελευταίο ανακάτεμα προσθέτουμε τα τυριά, τα κυβάκια του παντζαριού και τα μυρωδικά.
  14. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε το ριζότο με παντζάρια και χλωρά σκόρδα.

Μυστικά

Αν, όμως, δεν θέλουμε να ανάψουμε το φούρνο, μπορούμε να τα κόψουμε σε κύβους και να τα βάλουμε στην κατσαρόλα πριν από το ρύζι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 85.

Άρθρα και Συνταγές με Παντζάρια

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Σκόρδο

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών