ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡιζότο με κολοκύθα, κουνουπίδι και μετσοβόνεΡιζότο με κολοκύθα, κουνουπίδι και μετσοβόνε
45' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για το ανοιξιάτικο ριζότο σε ένα μπολ βάζουμε νερό και το χυμό μισού λεμονιού, για να βάζουμε μία-μία τις αγκινάρες που καθαρίζουμε.
  2. Αφού τις καθαρίσουμε όλες, τις κόβουμε σε λεπτά φετάκια, τα οποία επίσης αφήνουμε στο λεμονόνερο για να μη μαυρίσουν.
  3. Ξεσπυρίζουμε τα κουκιά και τον αρακά. Κρατάμε τους λοβούς που είναι τρυφεροί και τους καθαρίζουμε αφαιρώντας τα κοτσανάκια και τις πλαϊνές ίνες. Ετσι, από κάθε τρυφερό λοβό που καθαρίζουμε έχουμε 2 μικρά παραλληλόγραμμα.
  4. Σε κατσαρόλα βάζουμε 2 κουταλιές από το μετρημένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το κρεμμύδι για 3 - 4 λεπτά μέχρι να γυαλίσει.
  5. Προσθέτουμε τις αγκινάρες, τα κουκιά και τον αρακά και ανακατεύουμε 1 - 2 φορές να λαδωθούν καλά.
  6. Προσθέτουμε το ρύζι και, μόλις γυαλίσει, ρίχνουμε μία δόση ζεστό νερό από το βραστήρα.
  7. Ανακατεύουμε διαρκώς και, μόλις πάει να στεγνώσει το ριζότο, ρίχνουμε την επόμενη δόση νερού μαζί με αλάτι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, γιατί έτσι βγαίνει το άμυλο του ρυζιού και χυλώνει το ριζότο.
  8. Η όλη διαδικασία (σταδιακή προσθήκη νερού και ανακάτεμα) θα μας πάρει περίπου 25 λεπτά συνολικά.
  9. Μπορεί να μη χρειαστεί να προσθέσουμε όλο το νερό, όμως ενδέχεται να πρέπει να προσθέσουμε επιπλέον - αυτό έχει να κάνει με τον τύπο του ρυζιού, τη δύναμη της φωτιάς κ.λπ.
  10. Το ριζότο είναι έτοιμο όταν είναι χυλωμένο, μελάτο και το ρύζι είναι διάφανο και στο κέντρο διακρίνουμε μια μικρή λευκή κουκκίδα, που σημαίνει ότι είναι al dente.
  11. Λίγο πριν από το τέλος του μαγειρέματος, χτυπάμε σε ένα μπολ τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο λάδι και τη μουστάρδα.
  12. Τραβάμε το ριζότο από τη φωτιά (πρέπει να είναι κάπως ζουμερό), προσθέτουμε το λαδολέμονο και το μάραθο, ανακατεύουμε έντονα, πιπερώνουμε, δοκιμάζουμε το αλάτι και σερβίρουμε αμέσως γιατί, αν μείνει, θα σφίξει.

Μυστικά

Τι άλλο μπορούμε να σερβίρουμε: ● Χούμους με γλυκό μπούκοβο και κουκουνάρι ● Καλαμαράκια τηγανητά ή γαρίδες ψητές ● Καροτοσαλάτα με χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού και ξερή ρίγανη ● Ντακάκια με ντοματίνια, λάδι, δυόσμο και κάππαρη, που χτυπάμε λίγο στο μούλτι

Δύσκολοι «πελάτες» οι αγκινάρες και τα κουκιά. Χορταρικά με εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα, θα συμβιβαστούν με ένα Σαββατιανό με τον πλούτο του βαρελιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 96.

Άρθρα και Συνταγές με Αγκινάρες

Άρθρα και Συνταγές με Αρακάς

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών