40'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε πιλάφι με αχιβάδες, αρχικά, βάζουμε τα χάβαρα στην κατσαρόλα με 1 1⁄2 φλιτζάνι νερό.
- Τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά για να αχνιστούν και να ανοίξουν τα όστρακα, για περίπου 5 λεπτά.
- Μόλις ανοίξουν, τα αποσύρουμε, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα κρατάμε κατά μέρος. Δεν κάνει να βράσουν περισσότερο, γιατί σκληραίνουν.
- Στρώνουμε ένα ψιλό σουρωτήρι με πυκνό πανί (όχι τουλπάνι) και σουρώνουμε το ζουμί, γιατί μπορεί να έχει μείνει άμμος.
- Το μετράμε και συμπληρώνουμε με νερό, να είναι συνολικά 900 ml - 1 λίτρο.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 3 - 4 λεπτά ή μέχρι να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για λίγο, μέχρι να γυαλίσει.
- Γρήγορα ρίχνουμε το σκόρδο, αλατοπίπερο και το υγρό που έχουμε μετρημένο.
- Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει και το αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να το απορροφήσει και να μαλακώσει. Αν δεν έχει γίνει, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τα χάβαρα και τα βάζουμε στο ρύζι (πετάμε όσα δεν ανοίξαν). Εναλλακτικά, μπορούμε να καθαρίσουμε μόνο τα μισά και τα άλλα να τα βάλουμε όπως είναι με τα κελύφη για ομορφιά.
- Προσθέτουμε τον άνηθο και πιπερώνουμε.
- Τέλος, προσθέτουμε λεμόνι στο πιάτο, όσο κι αν μας αρέσει και σερβίρουμε το πιλάφι με αχιβάδες.
Μυστικά
Ξεπλένουμε καλά τα όστρακα και μετά τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με άφθονο κρύο νερό να «μουλιάσουν», ώστε η άμμος που είναι εγκλωβισμένη στις αυλακώσεις τους να κατακάτσει στον πυθμένα της λεκάνης. Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε καλά και επαναλαμβάνουμε αν πρέπει.
Μια παγωμένη Σαντορίνη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.