ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πώς ψήνουμε το κοτόπουλο φιλέτο στο τηγάνι: Συμβουλές και μυστικά για να γίνει έξτρα ζουμερό

Στήθος ή μπούτι; Ό,τι και να προτιμήσετε, ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες του σεφ Δημήτρη Κοντόπουλου θα ροδίσει όμορφα απέξω και θα μείνει τρυφερό στο εσωτερικό.

06.02.2024| Updated: 07.02.2024
Φωτογραφία: Shutterstock
Πώς ψήνουμε το κοτόπουλο φιλέτο στο τηγάνι: Συμβουλές και μυστικά για να γίνει έξτρα ζουμερό

Έχει πολλά ατού το κοτόπουλο στο τηγάνι. Ετοιμάζεται γρήγορα, μπορεί να νοστιμίσει με πάμπολα μπαχαρικά και μυρωδικά και να συνδυαστεί με ό,τι θελήσουμε και, επιπλέον, μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε με ευκολία και να ελέγχουμε το μαγείρεμά του. Πώς όμως θα γίνει τέλειο; Ο σεφ Δημήτρης Κοντόπουλος μάς είπε όλα τα μυστικά.

Οδηγίες για σωστά ψημένο κοτόπουλο

— Για να ψηθούν πιο γρήγορα, μπορούμε να ανοίξουμε τα φιλέτα στα δύο, στη μέση, για να γίνουν πιο λεπτά, ή σε κομμάτια-κύβους μεγέθους μπουκιάς για γρήγορες τηγανιές. Τα φιλέτα από το μπούτι μπορούμε να τα αφήσουμε ολόκληρα ή να τα κόψουμε σε δύο κομμάτια. Γενικά, πάντως, φροντίζουμε να κόβουμε τα φιλέτα σε όσο γίνεται πιο  ισόπαχα κομμάτια, για να μαγειρευτούν στον ίδιο χρόνο.
— Χρησιμοποιούμε αντικολλητικό τηγάνι, για να εξασφαλίσουμε ότι τα φιλέτα δεν θα κολλήσουν. Επίσης, με τα αντικολλητικά σκεύη το φαγητό γίνεται πιο ελαφρύ, αφού δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε πολύ λάδι – 1 κουτ. σούπας/φιλέτο στήθους και 1/2 κουτ. σούπας/2 φιλέτα από μπούτι (καθότι πιο λιπαρά) αρκούν.
— Το κοτόπουλο πρέπει να είναι πλυμένο και στεγνωμένο καλά με χαρτί κουζίνας. Αν έχουν μείνει υγρά, δεν θα ροδίσει καλά και δεν θα είναι τόσο γευστικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοτόπουλο στην κατσαρόλα: 21 λαχταριστές συνταγές και πώς να τις φτιάξουμε σωστάΚοτόπουλο στην κατσαρόλα: 21 λαχταριστές συνταγές και πώς να τις φτιάξουμε σωστά

Πώς ψήνουμε ολόκληρα φιλέτα στήθους

— Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τα φιλέτα καλά από τη μία πλευρά σε λίγο λάδι. Κατά το σοτάρισμα βλέπουμε ότι δημιουργείται γύρω γύρω από τα φιλέτα ένα λευκό στεφάνι που σιγά σιγά ανεβαίνει, σημάδι ότι η θερμοκρασία διαχέεται και το φιλέτο αρχίζει να ψήνεται και εσωτερικά.
— Τα αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να ξεκολλάνε σχετικά εύκολα από τον πάτο του σκεύους. Στην αρχή θα χρυσίσουν ελαφρώς, αλλά τα αφήνουμε να ροδίσουν καλά. Τα ανασηκώνουμε με μια τσιμπίδα για να ελέγξουμε το χρώμα.
— Μόλις ροδίσουν καλά, τα γυρίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν και από αυτή την πλευρά.
— Αφού ροδίσουν τα φιλέτα καλά και από τις δύο πλευρές, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά για να μην καούν και συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμα, μέχρι να γίνουν στο εσωτερικό τους. Τα βγάζουμε από το τηγάνι, αλλά δεν τα κόβουμε αμέσως, επειδή η υψηλή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους συνεχίζει το ψήσιμό τους για λίγα λεπτά ακόμη. Περιμένουμε 2-3 λεπτά και κόβουμε ένα κομμάτι για να δούμε αν έχει ψηθεί. Αν είναι ροζ, σημαίνει ότι θέλει κι άλλο ψήσιμο. Αν όμως οι ίνες του είναι στεγνές, σημαίνει ότι το παραψήσαμε και θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί την επόμενη φορά.

Συμβουλές για κοτόπουλο στο τηγάνι

Πώς ψήνουμε φιλέτα από μπούτι

Ακολουθούμε τις οδηγίες για τα φιλέτα από στήθος. Μπορεί το μπούτι να θέλει γενικώς πιο πολύ ψήσιμο από το στήθος, αλλά φιλεταρισμένο είναι πιο λεπτό. Επίσης, κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα φιλέτα από τα μπούτια θα αφήσουν λίπος στο τηγάνι. Αν επιθυμούμε, το καθαρίζουμε προσεκτικά με χαρτί κουζίνας.

Πώς ψήνουμε φιλέτα κομμένα σε κύβους ή σε λωρίδες

Ακολουθούμε τις οδηγίες που περιγράφονται για τα ολόκληρα φιλέτα, μόνο που λόγω μεγέθους πρέπει το ψήσιμο να είναι σύντομο, για να μη στεγνώσει το πουλερικό. Ένα καλό ρόδισμα από όλες τις πλευρές συνήθως αρκεί για να ψηθούν τα κομμάτια και στο εσωτερικό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοτόπουλο στον φούρνο: όλα τα μυστικά και 15 μοναδικές συνταγέςΚοτόπουλο στον φούρνο: όλα τα μυστικά και 15 μοναδικές συνταγές

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 151.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών