Το ιδανικό ψήσιμο των φιλέτων κοτόπουλου γίνεται στο τηγάνι, όχι μόνο επειδή γίνονται γρήγορα αλλά και γιατί έτσι μπορούμε να τα παρακολουθούμε με ευκολία και να ελέγχουμε το μαγείρεμά τους.

Τι τηγάνι να προτιμήσω

Επιλέγουμε τηγάνια με βαρύ πάτο που λειτουργούν θερμοσυσσωρευτικά, δηλαδή συγκρατούν τη θερμότητα και την κατανέμουν ομοιόμορφα. Είναι δε και πιο ανθεκτικά. Επίσης, προτιμάμε όσα είναι επενδεδυμένα στο εσωτερικό τους με αντικολλητική επίστρωση, ώστε να μη χρειάζεται να χρησιμοποιούμε μεγάλες ποσότητες λιπαρής ουσίας και τα φαγητά μας να γίνονται πιο ελαφριά.

Λίγο λάδι, δυνατή φωτιά

Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουμε στο ψήσιμο του φιλέτου του κοτόπουλου στο τηγάνι είναι η ποσότητα της λιπαρής ουσίας που χρησιμοποιούμε. Χρειάζεται ελάχιστο ελαιόλαδο, περίπου 1 κουτ. σούπας ανά φιλέτο (αν έχουμε αντικολλητικό τηγάνι, αλλιώς θα χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο λάδι επιπλέον), ώστε να σοταριστεί και να ροδίσει σωστά, και όχι να «βράσει» μέσα στο λάδι.

Ακόμη πρέπει να προσέξουμε τη θερμοκρασία: όταν βάζουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι, πρέπει το σκεύος να είναι καυτό· μόνο όταν κάψει καλά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αμέσως τα φιλέτα. Αν θέλουμε, μπορούμε να έχουμε αλείψει το κοτόπουλο με ελαιόλαδο προτού το βάλουμε στο σκεύος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠώς να φτιάξουμε μια μπριζόλα «λουκούμι» στο τηγάνιΠώς να φτιάξουμε μια μπριζόλα «λουκούμι» στο τηγάνι

5 λόγοι που αγαπάμε να μαγειρεύουμε το φιλέτο κοτόπουλου

  1. Είναι το πιο οικονομικό από τα φιλέτα των κρεατικών.
  2. Θέλει ελάχιστο χρόνο για να γίνει, όπως όλα τα φιλέτα.
  3. Το βρίσκουμε παντού, τόσο σε κρεοπωλεία, χύμα, όσο και στα σούπερ μάρκετ, συσκευασμένο σε δισκάκια, και μπορούμε να διαλέξουμε μεταξύ του λευκού και στεγνού κρέατος από στήθος ή του σκούρου, πιο λιπαρού και ζουμερού φιλέτου από μπούτι.
  4. Είναι ελαφρύ. Τόσο το στήθος όσο και το μπούτι έχουν λιγότερα ζωικά λιπαρά από ό,τι τα κόκκινα κρέατα, με το φιλέτο από το στήθος να είναι η πλέον άπαχη επιλογή.
  5. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι, επειδή έχει κάπως άτονη γεύση, συνδυάζεται χωρίς… αντιρρήσεις με πάμπολλα υλικά. Με διαφορετικά μπαχαρικά και μυρωδικά, με κρασί, ούζο ή άλλα αλκοολούχα ποτά, με χυμούς εσπεριδοειδών και λαχανικών, με διαφορετικά λαχανικά μπορούμε να έχουμε κάθε μέρα άλλο φαγητό!

Τι προσέχουμε κατά την αγορά του φιλέτου κοτόπουλου

  • Επιλέγουμε συσκευασμένα φιλέτα από επώνυμες εταιρείες, καθότι τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες για την ασφάλεια και την υγιεινή του προϊόντος. Χύμα αγοράζουμε μόνο από κρεοπώλη της εμπιστοσύνης μας, καθώς ενδέχεται οι συνθήκες μεταφοράς, συντήρησης και αποθήκευσης να μην είναι οι ενδεδειγμένες.
  • Επιλέγουμε φιλέτα με ροδαλό χρώμα, στιλπνή και σκληρή σάρκα και όχι με μελανά σημάδια και κηλίδες. Ακόμη ελέγχουμε να μην είναι σκισμένη η ζελατίνη της συσκευασίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜυστικά και οδηγίες για σωστό τηγάνισμαΤο τηγάνισμα το σωστό έχει τα μυστικά του

Πώς συντηρούμε το φιλέτο κοτόπουλο

  • Το κοτόπουλο δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση αν μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερο από 45 λεπτά, γι’ αυτό είναι καλό να το ψωνίζουμε στο τέλος, ώστε να παραμένει λιγότερη ώρα εκτός ψυγείου. Στο σπίτι, το βάζουμε αμέσως στη συντήρηση, αν πρόκειται να το μαγειρέψουμε εγκαίρως, ή στην κατάψυξη αν το έχουμε προγραμματίσει για αργότερα. Από τη στιγμή που θα το αποψύξουμε, πρέπει να το μαγειρέψουμε άμεσα. Δεν το καταψύχουμε ξανά.
  • Στη συντήρηση του ψυγείου το κοτόπουλο διατηρείται περίπου 1 – 2 μέρες και ιδανικά στο ειδικό συρτάρι που έχουν πολλά ψυγεία αποκλειστικά για κρεατικά, εκεί όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από 4 βαθμούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα παλιά τηγανιτζίδικα τηs Σύρου και τηs ΤήνουΤα παλιά τηγανιτζίδικα τηs Σύρου και τηs Τήνου

Δείτε 17 εύκολες και γρήγορες συνταγές με φιλέτο κοτόπουλο:

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 73.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT