ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μάρτιος: Ποια προϊόντα είναι τώρα στην εποχή τους

Τον Μάρτιο όλοι περιμένουν τις φράουλες, τον αρακά και τα κουκιά.

Φωτογραφίες: Shutterstock
Μάρτιος: Ποια προϊόντα είναι τώρα στην εποχή τους

Φρούτα

Οι φράουλες είναι πολυαναμενόμενη άφιξη του Μαρτίου. Οι φράουλες που φυτεύτηκαν τον Οκτώβρη τον Μάρτιο είναι στην εποχή τους. Βρίσκουμε επίσης άφθονα και ζουμερά εσπεριδοειδή: λεμόνια αρωματικά από τη Λακωνία και την Κορινθία, όψιμα πορτοκάλια και μανταρίνια, ειδικά μανταρίνια πέιτζ. Πορτοκάλια «λάνε λέιτ», «νάιτ λέιτ» και «μέρλιν» από την Κρήτη και την Πελοπόννησο και ερυθρόσαρκα σαγκουίνια Πελοποννήσου. Τώρα ξεκινούν τα πρώιμα, ξινούτσικα ακόμα, Βαλέντσια κυρίως από Χανιά, Λακωνία και Ηλεία τα οποία όμως δεν τα βρίσκουμε ακόμη στις βιολογικές αγορές. Μπορεί να πετύχουμε και αβοκάντο, κυρίως από Κρήτη. Ψυγείου είναι τα ακτινίδια, τα αχλάδια, τα μήλα. Βρίσκουμε επίσης τα τελευταία γκρέιπφρουτ από Κορινθία και Αργολίδα.

Λαχανικά

Ο αρακάς, τα κουκιά και τα πρώτα τρυφερλα σπαράγγια είναι οι πρωταγωνιστές στα λαχανικά εποχής του Μαρτίου. Βρίσκουμε επίσης, λαχανάκια Βρυξελλών, όψιμα μπρόκολα, κουνουπίδια και λάχανα κεφαλωτά (σφιχτά), αφράτα (για λαχανοντολμάδες) και πλακέ. Πρώιμες αγκινάρες από την Αργολίδα και ειδικά την Ίρια, όπου φημίζονται για την καλλιέργεια της αγκινάρας και πραγματοποιούν την καθιερωμένη πλέον γιορτή αγκινάρας στις αρχές Μαΐου. Μπρόκολο, μάραθα, σπανάκι, μαρούλι, σέσκουλο, ραδίκια, μυρώνια και καυκαλήθρες, σέλινα, σαλάτες, τσουκνίδες, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό και άνηθο βρίσκουμε άφθονα στην αγορά. Επιμένουμε βιολογικά, κυρίως στα λαχανικά των οποίων καταναλώνουμε τις ρίζες, αφού είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα με αγροχημικά: καρότα, σελινόριζες, παντζάρια, πράσα, ραπανάκια, φινόκιο και χλωρά κρεμμυδάκια, ενώ προς τα τέλη Μάρτη με αρχές Απρίλη θα βρούμε και ματσάκια με φρέσκο χαμομήλι. Σε κάποιους πάγκους λαϊκής υπάρχουν άγρια ρόκα και χόρτα του βουνού.

Ψάρια – θαλασσινά

Η ψύχρα στις θάλασσες ευνοεί την αφθονία και τη νοστιμιά ψαριών και θαλασσινών. Τα ψάρια που βρίσκουμε αυτόν τον καιρό είναι η αθερίνα, οι κουτσομούρες, τα λυθρίνια, τα μπαρμπούνια, οι σαρδέλες, ο σηκιός, οι παλαμίδες, οι στήρες, τα μπαλαδάκια, οι γόπες, ο κολιός, τα γοφάρια, η γλώσσα. Βρίσκουμε και άφθονα βραστόψαρα, δηλαδή χάνους, πέρκες, γύλους, μικρές σκορπίνες, δράκαινες, χειλούτσες, χελιδονόψαρα, λύχνους, καπόνια, πεσκανδρίτσες, σαλάχια, χριστόψαρα και όσα άλλα μικρόψαρα ζουν κοντά στα βράχια. Από θαλασσινά βρίσκουμε γαρίδες, γυαλιστερές, καλαμάρια, καραβίδες, χταπόδια. Ο Μάρτης είναι ο τελευταίος μήνας που επιτρέπεται η αλιεία για στρείδια, αχιβάδες, χτένια και καλόγνωμες (η αλιεία τους απαγορεύεται στη διάρκεια της θερινής περιόδου), ενώ βρίσκομαι ακόμα γυαλιστερές και κυδώνια. Επίσης έχει ξεκινήσει η περίοδος που επιτρέπεται η αλιεία του αστακού. Σαργοί και λαβράκια βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής, άρα αυτά τα ψάρια δεν τα καταναλώνουμε τον Μάρτη, όπως ούτε και ξιφία, γαλέο, κόκκινο τόνο, πίνες, πετροσωλήνες και μεγάλα χτένια, που είναι απειλούμενα ή προστατευόμενα είδη.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών