ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Μάρτιος: Ποια προϊόντα είναι τώρα στην εποχή τους

Τον Μάρτιο όλοι περιμένουν τις φράουλες, τον αρακά, τα σπαράγγια, τα κουκιά και τα φρέσκα μυρωδικά της Άνοιξης.

Φωτογραφίες: Shutterstock
Μάρτιος: Ποια προϊόντα είναι τώρα στην εποχή τους

Καλό μήνα! Ο πρώτος μήνας της Άνοιξης έφτασε και μαζί του φέρνει άφθονα φρέσκα λαχανικά και μυρωδικά και μεγάλη ποικιλία σε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Είναι επίσης, ο μήνας που ξεκινάνε οι πρώτες φράουλες, αυτές που φυτεύτηκαν τον Οκτώβρη και τον Μάρτιο αρχίζει η συλλογή τους. Τα ζουμερά εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια αλλά και τα λεμόνια συνεχίζουν και αυτόν τον μήνα.

Φρούτα

Οι φράουλες είναι πολυαναμενόμενη άφιξη του Μαρτίου. Οι φράουλες που φυτεύτηκαν τον Οκτώβρη τον Μάρτιο είναι στην εποχή τους. Βρίσκουμε επίσης άφθονα και ζουμερά εσπεριδοειδή: λεμόνια αρωματικά από τη Λακωνία και την Κορινθία, όψιμα πορτοκάλια και μανταρίνια, ειδικά μανταρίνια πέιτζ. Πορτοκάλια «λάνε λέιτ», «νάιτ λέιτ» και «μέρλιν» από την Κρήτη και την Πελοπόννησο και ερυθρόσαρκα σαγκουίνια Πελοποννήσου. Τώρα ξεκινούν τα πρώιμα, ξινούτσικα ακόμα, Βαλέντσια κυρίως από Χανιά, Λακωνία και Ηλεία τα οποία όμως δεν τα βρίσκουμε ακόμη στις βιολογικές αγορές. Μπορεί να πετύχουμε και αβοκάντο, κυρίως από Κρήτη. Ψυγείου είναι τα ακτινίδια, τα αχλάδια, τα μήλα. Βρίσκουμε επίσης τα τελευταία γκρέιπφρουτ από Κορινθία και Αργολίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓρήγορη σαρλότ με κρέμα γιαούρτι και φράουλεςΦράουλα: 34 συνταγές με το αγαπημένο φρούτο όλων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟ αρακάς είναι στην εποχή του! Σας έχουμε 36 μοναδικές συνταγέςΟ αρακάς είναι στην εποχή του! Σας έχουμε 36 μοναδικές συνταγές

Λαχανικά

Ο αρακάς, τα κουκιά και τα πρώτα τρυφερα σπαράγγια είναι οι πρωταγωνιστές στα λαχανικά εποχής του Μαρτίου. Βρίσκουμε επίσης, λαχανάκια Βρυξελλών, όψιμα μπρόκολα, κουνουπίδια και λάχανα κεφαλωτά (σφιχτά), αφράτα (για λαχανοντολμάδες) και πλακέ. Πρώιμες αγκινάρες από την Αργολίδα και ειδικά την Ίρια, όπου φημίζονται για την καλλιέργεια της αγκινάρας και πραγματοποιούν την καθιερωμένη πλέον γιορτή αγκινάρας στις αρχές Μαΐου. Mάραθα, σπανάκι, μαρούλι, σέσκουλο, ραδίκια, μυρώνια και καυκαλήθρες, σέλινα, σαλάτες, τσουκνίδες, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό και άνηθο βρίσκουμε άφθονα στην αγορά. Επιμένουμε βιολογικά, κυρίως στα λαχανικά των οποίων καταναλώνουμε τις ρίζες, αφού είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα με αγροχημικά: καρότα, σελινόριζες, παντζάρια, πράσα, ραπανάκια, φινόκιο και χλωρά κρεμμυδάκια, ενώ προς τα τέλη Μάρτη με αρχές Απρίλη θα βρούμε και ματσάκια με φρέσκο χαμομήλι. Σε κάποιους πάγκους λαϊκής υπάρχουν άγρια ρόκα και χόρτα του βουνού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨάρι είναι η απάντηση στην ερώτηση «τι τρώμε σήμερα;» – 33 συνταγέςΨάρι είναι η απάντηση στην ερώτηση «τι τρώμε σήμερα;» – 33 συνταγές

Ψάρια – θαλασσινά

Η ψύχρα στις θάλασσες ευνοεί την αφθονία και τη νοστιμιά ψαριών και θαλασσινών. Τα ψάρια που βρίσκουμε αυτόν τον καιρό είναι η αθερίνα, οι κουτσομούρες, τα λυθρίνια, τα μπαρμπούνια, οι σαρδέλες, ο σηκιός, οι παλαμίδες, οι στήρες, τα μπαλαδάκια, οι γόπες, ο κολιός, τα γοφάρια, η γλώσσα. Βρίσκουμε και άφθονα βραστόψαρα, δηλαδή χάνους, πέρκες, γύλους, μικρές σκορπίνες, δράκαινες, χειλούτσες, χελιδονόψαρα, λύχνους, καπόνια, πεσκανδρίτσες, σαλάχια, χριστόψαρα και όσα άλλα μικρόψαρα ζουν κοντά στα βράχια. Από θαλασσινά βρίσκουμε γαρίδες, γυαλιστερές, καλαμάρια, καραβίδες, χταπόδια. Ο Μάρτης είναι ο τελευταίος μήνας που επιτρέπεται η αλιεία για στρείδια, αχιβάδες, χτένια και καλόγνωμες (η αλιεία τους απαγορεύεται στη διάρκεια της θερινής περιόδου), ενώ βρίσκομαι ακόμα γυαλιστερές και κυδώνια. Σαργοί και λαβράκια βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής, άρα αυτά τα ψάρια δεν τα καταναλώνουμε τον Μάρτη, όπως ούτε και ξιφία, γαλέο, κόκκινο τόνο, πίνες, πετροσωλήνες και μεγάλα χτένια, που είναι απειλούμενα ή προστατευόμενα είδη.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών