Τα μαγειρεύουμε εύκολα και γρήγορα, γίνονται με χίλιους τρόπους και είναι ιδανικά για ελαφριά γεύματα και περιόδους που χρειαζόμαστε μια μικρή αποτοξίνωση από το κόκκινο κρέας αλλά και για όταν θέλουμε να κάνουμε μια ολιγοθερμιδική διατροφή. Γιατί τα ψάρια, αν και περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας όπως το κόκκινο κρέας, έχουν λιγότερο λίπος. Το ποσοστό λίπους τους κυμαίνεται από 0 έως 5% στα άπαχα ψάρια, όπως πέρκα, γλώσσα, μπακαλιάρος, χριστόψαρο και έως 20% στα λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, σκουμπρί, κέφαλος, παλαμίδα, ξιφίας.

Είναι πλούσια πηγή ω3 λιπαρών οξέων, κυρίως ο γαύρος, η σαρδέλα, η γόπα, η κουτσομούρα, ο σολομός και η μαρίδα και πλούσια σε βιταμίνη Ε, ιώδιο και βιταμίνη D. Eπίσης, τα μικρά ψάρια τα οποία μπορούν να καταναλωθούν με το κόκαλο (π.χ. γαύρος, σαρδέλα, μαρίδα) αποτελούν ιδιαίτερα καλή πηγή ασβεστίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤέσσερα ψάρια: Το μέλλον της τελευταίας άγριας τροφήςΤέσσερα ψάρια: Το μέλλον της τελευταίας άγριας τροφής

Τα ψάρια λοιπόν καλό είναι να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του εβδομαδιαίου διαιτολογίου μας και είναι τόσο νόστιμα που μπορούμε να τα απολαμβάνουμε κάθε μέρα. Ειδικά στις μέρες μας που μπορούμε να ζητήσουμε από τον ψαρομανάβη μας να μας τα καθαρίσει, ακόμα και να μας τα φιλετάρει, το μαγείρεμά τους γίνεται παιχνιδάκι.

Ετοιμάζουμε ένα ζουμερό πλακί με πατάτες και πάπρικα ή μια βελούδινη ψαρόσουπα αλλά και απίθανα ψαρομπιφτέκια που θα λατρέψουν τα παιδιά. Ποιος θα αντισταθεί σε τραγανά φιλετάκια γαύρου με πάπρικες στον φούρνο ή στα λιθρίνια με δεντρολίβανο ψημένα στην λαδόκολλα; Για ένα πιο γιορτινό γεύμα ετοιμάζουμε μια πρωτότυπη πεσκανδρίτσα με σάλτσα κολοκυθοανθών ή ένα μελωμένο γιουβέτσι με σκορπίνα. Είναι τόσα πολλά τα είδη των ψαριών και τόσοι οι τρόποι μαγειρέματός τους που δεν τα βαριόμαστε ποτέ όσο συχνά και να τα απολαμβάνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨάρι με κόκκινο κρασί;Ψάρι με κόκκινο κρασί;

 

Δείτε εδώ 33 συνταγές για ελαφριά γεύματα με ψάρι:

Άρθρα και Συνταγές με Γαύρος

Άρθρα και Συνταγές με Γλώσσα

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Λαβράκι

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές με Μπαρμπούνια

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Πεσκανδρίτσα

Άρθρα και Συνταγές με Σολομός

Άρθρα και Συνταγές με Σπανάκι

Άρθρα και Συνταγές με Τόνος

Άρθρα και Συνταγές με Φακές

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Σαλάτα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών