Φωτογραφία + Food styling: The Eaters/Δημήτρης Αλβανός
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαλάτα νισουάζ με φασολάκια και φρέσκο ψητό ψάρι Πλούσια φυτοχημικά συστατικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα από τα λαχανικά συνδυάζονται αρμονικά με πρωτεΐνες υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, ω3 λιπαρά, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη από το αυγό και τον τόνο, σε μια σαλάτα-πλήρες γεύμα!
Για να ετοιμάσουμε την σαλάτα νισουάζ χτυπάμε με ένα πιρούνι το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο.
Σαλάτα
Βράζουμε τα φασολάκια σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 4-5 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν ελαφρώς.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζουμε για 1 λεπτό σε μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια, ώστε να διατηρήσουν το ζωηρό πράσινο χρώμα τους.
Τα σουρώνουμε, τα αφήνουμε να στραγγίξουν και τα αδειάζουμε σε μεγάλη σαλατιέρα.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά, εκτός από τις αντζούγιες και τα αυγά.
Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε απαλά.
Στολίζουμε με τις αντζούγιες και τα αυγά και σερβίρουμε.
Μυστικά
Τα λαχανικά και τα μυρωδικά μας μπορούμε να τα έχουμε καλά πλυμένα και επιμελώς στεγνωμένα σε μπολ στο ψυγείο μας. Όταν θα τα χρειαστούμε, θα μειωθεί κατά το ήμισυ ο χρόνος παρασκευής της σαλάτας μας.
Τα λαχανικά και τα χορταρικά που βράζονται ή ψήνονται, όπως τα παντζάρια, το κουνουπίδι, τα κολοκυθάκια κ.ά., μπορούμε να τα μαγειρέψουμε όποτε έχουμε χρόνο και να τα διατηρήσουμε σε καλά κλεισμένο μπολ στο ψυγείο.
Στο ποτήρι μας : Τι καλύτερο για ένα σαλατογεύμα από ένα αφρώδες «κρασί» χωρίς αλκοόλ;
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.