30' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 15 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για τα μπαρμπούνια

Για τον πουρέ αρακά

Διαδικασία

Μπαρμπούνια

  1. Πλένουμε καλά μέσα κι έξω τα μπαρμπούνια, τα σκουπίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, τοποθετημένο σε ένα ταψάκι (για να στραγγίσουν τα υγρά).
  2. Πασπαλίζουμε τα μπαρμπούνια με αλάτι και τα βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 30 λεπτά.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C.
  4. Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί, αραδιάζουμε εκεί τα μπαρμπούνια και με ένα πινέλο τα αλείφουμε με το μισό λαδολέμονο και από τις δύο πλευρές.
  5. Σκορπίζουμε από πάνω το υπόλοιπο λαδολέμονο και τα ψήνουμε για 15 λεπτά, σε μεσαίο ράφι του φούρνου.

Πουρές αρακά

  1. Τον ετοιμάζουμε μέχρι να ψηθούν τα μπαρμπούνια. Βράζουμε άφθονο αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα και, μόλις αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε τον αρακά και τον βράζουμε για 8 - 10 λεπτά.
  2. Τον στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι, τον ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό και τον περνάμε από το μύλο των λαχανικών (ή το μπλέντερ), μέχρι να γίνει πουρές. Αν βγει πολύ σφικτός, προσθέτουμε λίγο από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν και ανακατεύουμε. Θέλουμε να γίνει ζουμερός, αλλά όχι υδαρής. Αν θέλουμε να αποκτήσει πιο λεία και βελούδινη υφή, τον περνάμε από ψιλή σήτα.
  3.  Προσθέτουμε αμέσως τον πουρέ αρακά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 - 2 λεπτά.

Σερβίρισμα

  1. Βγάζουμε τα ψημένα μπαρμπούνια από το φούρνο, τα μοιράζουμε σε πιάτα και συνοδεύουμε με τον πουρέ αρακά.

Στο ποτήρι μας: Το ροδόχρωμο μπαρμπουνάκι με την κρουστή υπόγλυκη σάρκα αναζητάει τον σύντροφό του σε ένα αρωματικό τραγανό Μοσχοφίλερο, που θα σταθεί με χαρά δίπλα και στον αρακά.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών