Υλικά
Μερίδες: 2
Για τη γέμιση των μπαρμπουνιών
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το φιλεταρισμένο γεμιστό μπαρμπούνι με μακαρονάδα, με ένα μαχαίρι φιλεταρίσματος φιλετάρουμε τα μπαρμπούνια αφαιρώντας το κεφάλι και τα κόκαλα, τα οποία κρατάμε για τη σάλτσα.
Σάλτσα
- Σε μια κατσαρόλα χαμηλή και φαρδιά (πλασοτέ) κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό μαζί με το φρέσκο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τα κόκαλα και τα κεφάλια από το μπαρμπούνια, το μισό βούτυρο και τον μισό βασιλικό και σοτάρουμε για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κρασί, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Σουρώνουμε τη σάλτσα από ψιλό σουρωτό μέσα σε ένα κατσαρολάκι και την αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μειωθεί η ποσότητα στο μισό.
Μπαρμπούνια
- Αλατίζουμε το ένα φιλέτο μπαρμπουνιού και από τις δύο μεριές και από πάνω βάζουμε περίπου 1 κουτ. της σούπας από τα λαχανικά της γέμισης.
- Σκεπάζουμε με ένα δεύτερο φιλέτο, που επίσης αλατίζουμε.
- Δένουμε με δύο κλωνάρια σχοινόπρασο τις δύο άκρες των φιλέτων και κόβουμε όσο περισσεύει. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα άλλα δύο φιλέτα.
- Με ένα πινέλο λαδώνουμε τα μπαρμπούνια με λίγο ελαιόλαδο, το κάθε «πακετάκι» από πάνω και από κάτω, και τα πιπερώνουμε.
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Στρώνουμε στον πυθμένα του μια λαδόκολλα και από πάνω βάζουμε τα μπαρμπούνια και τα ψήνουμε για 4-5 λεπτά.
- Έπειτα, αφαιρούμε τη λαδόκολλα, γυρνάμε τα μπαρμπούνια από την άλλη πλευρά και τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά ακόμη.
Ζυμαρικά
- Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε για 11⁄2-2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία τους (περίπου 5 λεπτά). Τα σουρώνουμε.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο, τη σάλτσα και τα ζυμαρικά.
- Ρίχνουμε πάνω στα ζυμαρικά 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι, λίγο λευκό πιπέρι (στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού) και τον υπόλοιπο βασιλικό και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε δύο πιάτα και στο πλάι τα μπαρμπούνια.
- Ραντίζουμε με λίγη σάλτσα τα μπαρμπούνια και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αν θέλουμε, στολίζουμε με φύτρες μιζούνας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.