Πρωτότυπο, ελαφρύ, πεντανόστιμο.

1 ώρα προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το λαδολέμονο

Για τη «ρώσικη» από αβοκάντο

Διαδικασία

  1. Λαδολέμονο: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι μέχρι να ενωθούν σε μια σχεδόν ομοιόμορφη σάλτσα.
  2. Μαρινάρισμα: Κόβουμε τα 4 φιλέτα του ψαριού στα 2 (ή το μεγάλο φιλέτο σε 8 ισομεγέθη κομμάτια).
  3. Τα βάζουμε σε ένα ρηχό σκεύος το ένα δίπλα στο άλλο, τα περιχύνουμε με το μισό λαδολέμονο, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε το σκεύος στο ψυγείο για 30΄ - 1 ώρα.
  4. «Ρώσικη»: Σουρώνουμε το υπόλοιπο λαδολέμονο σε ένα μικρό σκεύος, το βάζουμε ξανά στο μούλτι, προσθέτουμε το αβοκάντο, τη μουστάρδα, αλατοπίπερο και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένας ομοιόμορφος πολτός.
  5. Βάζουμε σε ένα σκεύος που να κλείνει τον πολτό, προσθέτουμε το καρότο και το φινόκιο, ανακατεύουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρειαστούμε.
  6. Ψήσιμο: Ανάβουμε το γκριλ του φούρνου ώστε να ζεσταθεί ή προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180° C ή στις αντιστάσεις στους 220° C (πρέπει να είναι καυτός όταν βάλουμε το ψάρι, για να ψηθεί και να κάνει κρούστα χωρίς να «βράσει» και να αποβάλει τους χυμούς του).
  7. Πετάμε τη μαρινάδα, αλείφουμε τα κομμάτια ψαριού με λίγο λάδι, αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι που να τα χωράει ακριβώς.
  8. Τα ψήνουμε για 6 λεπτά στις αντιστάσεις ή στον αέρα ή 5 λεπτά στο γκριλ, τα γυρνάμε και ψήνουμε για άλλα 4 λεπτά στις αντιστάσεις ή στον αέρα ή 3 λεπτά στο γκριλ.
  9. Τα τελευταία 3 λεπτά του ψησίματος βάζουμε και τα ψωμάκια κομμένα στη μέση να ζεσταθούν.
  10. Βγάζουμε τα φιλέτα από τον φούρνο και τα πασπαλίζουμε με την ξερή ρίγανη.
  11. Σερβίρισμα: Αλείφουμε τα ψωμάκια εσωτερικά με τη «ρώσικη».
  12. Μοιράζουμε τα φιλέτα του ψαριού στα ψωμάκια.
  13. Σερβίρουμε 2 μπέργκερ (ή 4 ανοιχτά ψωμάκια με ψάρι) σε κάθε πιάτο και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών