
15'
προετοιμασία
10' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 25'
Υλικά
Μερίδες: 4Για το λαδολέμονο
Για τη «ρώσικη» από αβοκάντο
Διαδικασία
Λαδολέμονο
- Για το μπέργκερ με ψάρι ψητό και «ρώσικη» με αβοκάντο, χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι μέχρι να ενωθούν σε μια σχεδόν ομοιόμορφη σάλτσα.
Μαρινάρισμα
- Κόβουμε τα 4 φιλέτα του ψαριού στα 2 (ή το μεγάλο φιλέτο σε 8 ισομεγέθη κομμάτια).
- Τα βάζουμε σε ένα ρηχό σκεύος το ένα δίπλα στο άλλο, τα περιχύνουμε με το μισό λαδολέμονο, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε το σκεύος στο ψυγείο για 30΄ - 1 ώρα.
«Ρώσικη»
- Σουρώνουμε το υπόλοιπο λαδολέμονο σε ένα μικρό σκεύος, το βάζουμε ξανά στο μούλτι, προσθέτουμε το αβοκάντο, τη μουστάρδα, αλατοπίπερο και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένας ομοιόμορφος πολτός.
- Βάζουμε σε ένα σκεύος που να κλείνει τον πολτό, προσθέτουμε το καρότο και το φινόκιο, ανακατεύουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρειαστούμε.
Ψήσιμο
- Ανάβουμε το γκριλ του φούρνου ώστε να ζεσταθεί ή προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180° C ή στις αντιστάσεις στους 220° C (πρέπει να είναι καυτός όταν βάλουμε το ψάρι, για να ψηθεί και να κάνει κρούστα χωρίς να «βράσει» και να αποβάλει τους χυμούς του).
- Πετάμε τη μαρινάδα, αλείφουμε τα κομμάτια ψαριού με λίγο λάδι, αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι που να τα χωράει ακριβώς.
- Τα ψήνουμε για 6 λεπτά στις αντιστάσεις ή στον αέρα ή 5 λεπτά στο γκριλ, τα γυρνάμε και ψήνουμε για άλλα 4 λεπτά στις αντιστάσεις ή στον αέρα ή 3 λεπτά στο γκριλ.
- Τα τελευταία 3 λεπτά του ψησίματος βάζουμε και τα ψωμάκια κομμένα στη μέση να ζεσταθούν.
- Βγάζουμε τα φιλέτα από τον φούρνο και τα πασπαλίζουμε με την ξερή ρίγανη.
Σερβίρισμα
- Αλείφουμε τα ψωμάκια εσωτερικά με τη «ρώσικη».
- Μοιράζουμε τα φιλέτα του ψαριού στα ψωμάκια.
- Σερβίρουμε 2 μπέργκερ (ή 4 ανοιχτά ψωμάκια με ψάρι) σε κάθε πιάτο και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.