Και συνεχίζει λέγοντας: «Οι θάλασσες γύρω από τα Ίμια, αλλά και στην Κάλυμνο, όπου έζησε αργότερα η οικογένειά μου, ήταν γεμάτες τσιπούρες, σαργούς, ροφούς και άλλα ψάρια. Όποτε η ψαριά ήταν μεγάλη και δεν προλάβαιναν να τα καταναλώσουν, τα άνοιγαν στη μέση και τα πάστωναν, όπως τους μπακαλιάρους»

 

20' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
36 ώρες αναμονή
Σύνολο: 36 ώρες και 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα και το σέλερι για 4-5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. 
  2. Προσθέτουμε το νερό, τις πατάτες και λίγο πιπέρι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
  3. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό, βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου από πάνω, ωραία στρωμένα.
  4. Ψήνουμε για 10 λεπτά ή όσο χρειαστεί, έτσι ώστε να γίνει ο μπακαλιάρος και να έχουν μαλακώσει οι πατάτες.
  5. Κατόπιν βάζουμε 2 κουταλιές νισεστέ σε μισό φλιτζάνι νερό και όσο λεμόνι θέλουμε, τα ανακατεύουμε καλά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  6. Σείουμε ελαφρώς, μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά και αποσύρουμε.

Μυστικά

* Ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο κάτω από τρεχούμενο νερό, για να απομακρύνουμε το αλάτι με το οποίο είναι καλυμμένος. Μετά τον βάζουμε με το δέρμα προς τα πάνω σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό, όπου τον αφήνουμε από 12 μέχρι 36 ώρες, ανάλογα με την ποσότητα και το πόσο παστωμένος είναι. Ανά 4-6 ώρες αδειάζουμε το νερό και γεμίζουμε με φρέσκο νερό.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών