Στο ποτήρι μας σερβίρουμε μια δροσερή Μαλαγουζιά και τρώμε το φρέσκο ψάρι με τα καλοκαιρινά βλίτα.

30' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4 - 6

Διαδικασία

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 κουταλιά από το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα καρότα για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι και 1.200 ml νερό και βράζουμε τα καρότα για περίπου 20 - 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνουμε στην άκρη και κρατάμε το νερό όπου τα βράσαμε.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα ψάρια για περίπου 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν, να σφίξουν και να νοστιμίσουν. Τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με τα ψιλοκομμένα κοτσάνια από τα βλίτα για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τα φύλλα από τα βλίτα, τον άνηθο, το δυόσμο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το νερό όπου βράσαμε τα καρότα και μαγειρεύουμε για περίπου 6 - 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  4. Βάζουμε προσεκτικά πάνω από τα χόρτα και τα ψάρια, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ούζο (αν βάλουμε) και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα ψάρια και να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
  5. Στο μεταξύ, πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα καρότα με το χυμό λεμονιού και 2 κουτάλες της σούπας από το ζουμί του φαγητού, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα το φαγητό, σείουμε απαλά την κατσαρόλα να αναμειχθούν και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 2 - 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως. Συνοδεύουμε με πιπεριές τουρσί, ελιές και ψωμί.
  6. Στο ποτήρι μας μια φιλική στις πρασινάδες Μαλαγουζιά, έναν ορεινό Ροδίτη, μια Βηλάνα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών