ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨάρι με βλίτα μαγειρευτά και μοσχομυρωδάταΨάρι με βλίτα μαγειρευτά και μοσχομυρωδάταΤο συγκεκριμένο πιάτο μάς δίνει την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε ακόμα και τα λιγότερο δημοφιλή ψάρια. Οι χάνοι είναι από τα νοστιμότερα βραστόψαρα, όμως εξίσου θαυμάσιοι γίνονται στο τηγάνι, αλλά και μαγειρευτοί. Εδώ ο Μανώλης Παπουτσάκης ουσιαστικά τους αχνίζει πάνω στα βλίτα για να βγάλουν τη νοστιμιά τους στην κατσαρόλα. Χάνους δεν βρίσκουμε καθημερινά, γι’ αυτό συνεννοούμαστε με τον ψαρομανάβη μας.

 

50' προετοιμασία
55' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε χάννους με βλίτα τσιγαριαστά, βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ζεματίζουμε τα βλίτα για μόλις 30 δευτερόλεπτα.
  2. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζουμε αμέσως σε μια λεκάνη γεμάτη παγωμένο νερό και μπόλικα παγάκια. Έτσι θα παραμείνουν τραγανά και με ζωηρό πράσινο χρώμα.
  3. Τα στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι.
  4. Κόβουμε τα κολοκύθια και τις πατάτες κατά μήκος στη μέση και έπειτα καθέτως στη μέση (κάθε λαχανικό θα κοπεί σε τέσσερα κομμάτια δηλαδή).
  5. Στην ίδια, άδεια και στεγνή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
  6. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, σοτάρουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε το σκόρδο, το οποίο σοτάρουμε για μόλις 1/2 λεπτό.
  7. Προσθέτουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν απαλά κατά τόπους.
  8. Ρίχνουμε τα βλίτα, ανακατεύουμε για να λαδωθούν καλά και ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι.
  9. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
  10. Σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά.
  11. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και στρώνουμε στην επιφάνεια του φαγητού ένα κομμάτι τουλπάνι, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια.
  12. Επάνω ακουμπάμε προσεκτικά τα ψάρια και πιέζουμε ελαφρώς με τα χέρια, ώστε να βραχούν με τα υγρά της κατσαρόλας.
  13. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνουν τα ψάρια και να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  14. Ξεσκεπάζουμε, ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού (αν θέλουμε), ρίχνουμε τον μαϊντανό, σείουμε την κατσαρόλα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  15. Ανασηκώνουμε το τουλπάνι με τα ψάρια με προσοχή (δεν θέλουμε να κομματιαστούν) και τα μοιράζουμε σε πιάτα.
  16. Αν θέλουμε, μπορούμε να τα ξεψαχνίσουμε.
  17. Συμπληρώνουμε με βλίτα, λαχανικά και μπόλικο ζουμί και σερβίρουμε.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών