Aνοιξιάτικος, ζουμερός, με απολαυστικά χλωρή νοστιμιά, ο αρακάς δεν λείπει από τα εαρινά μας πιάτα. Μπορεί να τον βρίσκουμε όλο το χρόνο κατεψυγμένο, εξαιρετικής νοστιμιάς μάλιστα, ωστόσο κάθε φρέσκο εποχικό προϊόν έχει άλλη χάρη. Και ο αρακάς δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο ολόφρεσκος αρακάς έχει τόσο δροσερό και έντονα «χλωρό» άρωμα που λαχταράς να τον γευτείς ακόμα και ωμό.

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ30 + 1 γεύματα των 30 λεπτών για κάθε μέρα30 + 1 γεύματα των 30 λεπτών για κάθε μέρα

Στην κουζίνα είναι βολικός και προσαρμόζεται σε κάθε μαγείρεμα και σε αναρίθμητα ταιριάσματα. Ο λαδερός βέβαια είναι ένας από τις καλύτερους τρόπους να τον μαγειρέψετε, ακόμη και σκέτο, με λίγη ντομάτα και άνηθο ή μάραθο στο τέλος. Λίγα λεπτά μαγείρεμα του αρκούν, γίνεται τρυφερός και παιχνιδιάτικα τραγανός στο δόντι. Το μόνο του άρτυμα στο σερβίρισμα, λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Του πάει όμως πολύ και το μαγείρεμα στον ατμό -αποφύγετε το βράσιμο σε νερό γιατί τον «νερώνει» και του αφαιρεί νοστιμιά και φρεσκάδα. Με λίγο φρέσκο βούτυρο που λιώνει πάνω του, έχετε ένα απίθανο συνοδευτικό σε κρέας ή πουλερικό αλλά και ένα θαυμάσιο ελαφρύ κύριο πιάτο. Δοκιμάστε τον όμως και μέσα σε ριζότι, πιλάφια και μακαρονάδες, με λίγα υλικά για να μην χαθεί η λεπτή και φίνα νοστιμιά του, και σερβίρετε στο τέλος με ένα πικάντικο τυρί όπως φέτα ή κάποιο καλό μπλε τυρί. Σε τούτα τα μαγειρέματα συνδυάζεται θαυμάσια με χλωρά κουκιά αλλά και με αγκινάρες και καρότα.

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Όσο λαχταριστά είναι τα ζουμερά και τρυφερά σφαιρίδια του αρακά, ο λιωμένος δεν πάει πίσω σε νοστιμιά. Ένας πουρές ή ντιπ από αρακά στον ατμό και αρωματισμένος με δυόσμο ή άνηθο ή μάραθο, είναι η επιτομή της φρεσκάδας και φινέτσας. Το ίδιο και οι βελούδινες σούπες που στο σερβίρισμα τις δένετε, αν θέλετε, με λίγο γάλα ή γιαούρτι. Μια ωραία ιδέα είναι να τον μαγειρέψετε λαδερό αλλά ελαφρά πιο ζουμερό από τον συνηθισμένο, και στο τέλος να τον αυγοκόψετε. Του ταιριάζει πολύ! Το ίδιο του ταιριάζει και άλλος ένας τρόπος μαγειρέματος του αρακά σε συνδυασμό με αυγό: οι ομελέτες, τα σουφλέ και οι τάρτες. Με λίγα υλικά, φρέσκα μυρωδικά και μια μικρή ποσότητα τυριού, κατά προτίμηση λευκού, είναι έξοχος για πρώτα ή κύρια πιάτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑγκινάρες: 30 συνταγές για το αγαπημένο λαχανικό της ΆνοιξηςΑγκινάρες: 30 συνταγές για το αγαπημένο λαχανικό της Άνοιξης

Αν περισσέψει αρακάς λαδερός ή λεμονάτος, ή ένα νόστιμο κάρι με αρακά, πατάτες και καρότα, είναι μια πρώτης τάξης μείγμα για γέμιση σε πιτάκια, από τραγανά με φύλλο κρούστας ή σπιτικό χωριάτικο, μέχρι αφράτα ινδικού τύπου σαμόσας. Προσοχή πάντως, ο αρακάς σε ξεγελά εύκολα με τη χλωρή του γεύση, ωστόσο δεν είναι λαχανικό αλλά όσπριο και ως τέτοιο είναι πιο χορταστικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ παράξενη ιστορία του αρακά ανά τους αιώνεςΗ παράξενη ιστορία του αρακά ανά τους αιώνες

Δείτε εδώ 36 συνταγές με αρακά:

Άρθρα και Συνταγές με Αρακάς

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Σαλάτα

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών