Απεριόριστες είναι οι ιδέες για γέμιση στα σαμόσας, φαίνεται όμως πως τα μείγματα με κιμά και τα μείγματα με λαχανικά είναι ιδανικά. Τα σαμόσας είναι ένας ωραίος τρόπος να αξιοποιήσουμε περισσεύματα από φαγητά όπως λαδερός αρακάς, μπριάμ, ή σαλάτες με φακές. Αρκεί να συμπληρώσουμε με μπαχαρικά της αρεσκείας μας, ιδιαίτερα ένα καλό μείγμα μασάλα, και έτοιμη η γέμιση.

Η συνταγή είναι του σεφ Αλέξανδρου Τσιοτίνη

50' Παρασκευή
Σύνολο: 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 24 - 27 τμχ.

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 40 ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε την κολοκύθα με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ και το μείγμα μπαχαρικών για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  2. Προσθέτουμε τον κιμά και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνει σπυρωτός.
  3. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Προσθέτουμε 150 ml νερό και τον αρακά και μαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να γίνει ο κιμάς.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον χυμό και το ξύσμα λάιμ και ανακατεύουμε.
  6. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
  7. Σε μια λεία επιφάνεια απλώνουμε τα φύλλα και τα κόβουμε σε 3 λωρίδες, κατά μήκος της μακριάς πλευράς.
  8. Απλώνουμε στην αρχή κάθε λωρίδας από 1 κουτ.
  9. σούπας γέμιση και τυλίγουμε σε τρίγωνο.
  10. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι, ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους, και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  11. Τηγανίζουμε τα σαμόσας, σε δόσεις, για 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
  12. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.

Tι πίνουμε: Ένα φρουτώδες ροζέ, αφρώδες ή ένα Sauvignon Blanc.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών