Με το γουακαμόλε με αρακά μπορούμε να συνοδεύσουμε λαχανικά ή νάτσος ή ψητό μοσχάρι σε φιλετάκια μέσα σε τορτίγια ενώ με πέστο αρακά είναι ιδανικό ως κοντιμέντο για ζυμαρικά ή ρύζι ή για να αλείψουμε ένα φιλέτο σολομού που θα ψήσουμε στο γκριλ.
10'
προετοιμασία
5' μαγείρεμα
Σύνολο: 15'
Υλικά
Για το Peacamole ή, αλλιώς, γουακαμόλε με αρακά
Για το πέστο αρακά
Διαδικασία
Peacamole ή, αλλιώς, γουακαμόλε με αρακά
- Για το peacamole, βράζουμε 200 γρ. αρακά σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 5 λεπτά.
- Τον στραγγίζουμε καλά, τον ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη σάρκα από 2 ώριμα αβοκάντο, τον χυμό από 2 λάιμ και αλάτι, και λιώνουμε καλά τα υλικά με πιρούνι.
- Αποφεύγουμε να τα πολτοποιήσουμε στον πολυκόφτη, γιατί δεν θέλουμε έναν λείο πολτό, αλλά ένα μείγμα όπως το αυθεντικό γουακαμόλε, δηλαδή λιωμένο μεν, αλλά να έχουν παραμείνει μικρά κομματάκια.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα φύλλα από 1/2 μάτσο ψιλοκομμένο κόλιανδρο και 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε το peacamole.
Πέστο αρακά
- Για το πέστο αρακά, βράζουμε 200 γρ. αρακά σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 5 λεπτά.
- Τον στραγγίζουμε καλά, τον ρίχνουμε στον κάδο ενός μεγάλου πολυκόφτη (ή σε δόσεις, σε μικρότερο) και προσθέτουμε τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα, 70 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, 80 ml κρέμα γάλακτος, 50 ml ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Χτυπάμε καλά, αλλά με διακοπτόμενη λειτουργία, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα με υφή όπως αυτή του κλασικού πέστο βασιλικού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 169.