ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜια διαφορετική al limone με ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, καμένη μυζήθρα και ΑθηνολιάΜακαρονάδα al limone με ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, καμένη μυζήθρα και ελαιόλαδο

Τα αυγά του αχινού αποτελούν απίστευτη λιχουδιά, αρκεί να ξεπεράσουμε την ισχυρότατη άμυνα του με τα ακτινωτά αγκάθια. Πλέον απαγορεύεται να τους μαζεύουμε, εκτός και αν διαθέτουμε άδεια ερασιτεχνικής αλιείας ή επαγγελματική, και πάλι υπό προϋποθέσεις*. Τα βρίσκουμε σε ντελικατέσεν, σε βαζάκια των 50, των 100 και των 500 γρ.

 

1 ώρα προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την αχινομακαρονάδα ζεσταίνουμε ένα βαθύ και μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά.
  2. Απλώνουμε τα φύλλα μαϊντανού και τα «ψήνουμε» για περίπου 6-7 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν. Τα αδειάζουμε προσεκτικά σε ένα σκεύος και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το κουκουνάρι και το καβουρδίζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ροδίσει. Το αδειάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε και αυτό στην άκρη.
  4. Ρίχνουμε στο τηγάνι το λάδι και τη 1 κουτ. σούπας από το βούτυρο και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  5. Ρίχνουμε την καυτερή πιπεριά, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τα ντοματίνια, τον άνηθο, τον ξερό κόλιανδρο, το κύμινο, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  6. Ρίχνουμε το 1/3 από τα αυγά του αχινού μαζί με λίγο από το ζουμί τους και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
  7. Αφαιρούμε την καυτερή πιπερίτσα.
  8. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τον ζωμό γαρίδας σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κοχλάσει.
  9. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και το υπόλοιπο βούτυρο (για να μην κολλήσουν) και τα βράζουμε 1 λεπτό λιγότερο από όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
  10. Με μια πιρούνα τα βάζουμε στο τηγάνι μαζί με τα υγρά που θα μεταφέρουν.
  11. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια, τον κρόκο Κοζάνης και άλλο 1/3 από τα αυγά του αχινού και ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό, μέχρι να γίνουν τα ζυμαρικά και να δέσει ελαφρώς η ιδιότυπη σάλτσα.
  12. Σερβίρουμε σε πιατέλα, από πάνω απλώνουμε τα υπόλοιπα αυγά αχινού και στολίζουμε με τα αποξηραμένα φύλλα μαϊντανού.

Μυστικά

*Ο αχινός είναι προστατευόμενο είδος και οφείλουμε να τηρούμε τα κάτωθι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία: Η αλίευση αχινών διενεργείται με επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη τα οποία διαθέτουν αλιευτική άδεια για αχινούς και επιτρέπεται μόνο:

  • Τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Δεκέμβριο κάθε έτους.
  • Μία ώρα μετά την ανατολή έως και μία ώρα πριν από τη δύση του ηλίου.
  • Σε θαλάσσιες περιοχές εκτός των λιμένων, των όρμων με μόνιμα αγκυροβόλια πλοίων, ως και ναυαγίων, ναρκοπεδίων, της γραμμής πορείας πλοίων, εναλίων αρχαιοτήτων.
  • Σε απόσταση μεγαλύτερη των 150 μέτρων από τα όρια υδατοκαλλιεργητικών μονάδων και 500 μέτρων ακτινοειδώς από θυννεία και δημόσια ιχθυοτροφεία.
  • Για την ερασιτεχνική αλιεία: Επιτρέπεται η αλίευση μέχρι 20 αχινών ανά ημέρα ανά ερασιτέχνη αλιέα (με ανάλογη άδεια) και 30 αχινών ανά ημέρα συνολικά ανά ερασιτεχνικό σκάφος, με τα εργαλεία πιρούνα ή χέρα, με χειρισμό με το χέρι, χωρίς τη βοήθεια οποιουδήποτε μηχανικού μέσου, καθώς και με ελεύθερη κατάδυση για την αλιεία αχινών.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 209.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Θαλασσινά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών