ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣpasta-al-limone-gastronomosΠάστα αλ λιμόνε από τον Αντόνιο Μονφρέντα
10' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 20'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την al limone με ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, καμένη μυζήθρα και ελαιόλαδο, ξεκινάμε βράζοντας τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει τον μισό χρόνο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία.
  2. Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο, τις πιπερίτσες, το μισό ξύσμα λεμονιού, όλο το ξύσμα πορτοκαλιού και μαύρο πιπέρι χοντροτριμμένο για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να αρωματιστεί το ελαιόλαδο.
  3. Ρίχνουμε τη μυζήθρα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά. Αδειάζουμε το όλον σε ένα μπολ.
  4. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και τον χυμό λεμονιού μέχρι να λιώσει το βούτυρο και το μείγμα να αρχίσει να κοχλάζει.
  5. Με μια λαβίδα για μακαρόνια βγάζουμε τα μισοβρασμένα ζυμαρικά από την κατσαρόλα (χωρίς να τα σουρώσουμε) και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το λεμόνι.
  6. Ρίχνουμε σταδιακά όσο νερό χρειάζεται από αυτό στο οποίο έβρασαν και τα ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν al dente. Θα χρειαστούν περίπου 300 ml νερό.
  7. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το μείγμα με την καμένη μυζήθρα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ξύσμα λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Μυστικά

To ελαιόλαδο από την ποικιλία ελιάς Αθηνολιά παράγεται κυρίως στη Λακωνία και τα χαρακτηριστικά του είναι η μέτρια πικρή γεύση και η πικάντικη αίσθηση, καθώς και το φρουτώδες άρωμα με στοιχεία πράσινου χόρτου, άγουρης μπανάνας, βοτάνων και λουλουδιών.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών