ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨωμί από τον φούρνο του 12ου αιώναΤο ψωμί του Σινά: Η συνταγή για τον άρτο της ιεράς μονής
30' προετοιμασία
30' ψήσιμο
4 ώρες και 10' αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 10'

Υλικά

Τεμάχια: για 3 φραντζόλες

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε αφράτες γλυκανισάτες φραντζόλες αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μπολ, το χλιαρό γάλα με το χλιαρό νερό και τη μαγιά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει.
  2. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τον γλυκάνισο. Aνοίγουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο.
  3. Ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία και σφιχτή ζύμη. Μπορεί να χρειαστούμε λίγο περισσότερο αλεύρι. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε στο μίξερ με τον γάντζο.
  4. Καλύπτουμε το μπολ με τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες, να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο. Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  5. Πλάθουμε το ζυμάρι σε 3 μακρόστενες φραντζόλες και τις απλώνουμε στη λαμαρίνα, σε απόσταση τη μία από την άλλη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτες και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλες 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσουν.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C.
  7. Ξεσκεπάζουμε το ψωμί και αλείφουμε τις φραντζόλες με λίγο νερό. Πασπαλίζουμε με τους σπόρους γλυκάνισου.
  8. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  9. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τις γλυκανισάτες φραντζόλες να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου με τίτλο «Σπιτικό ψωμί».

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών