Το απολαμβάνουμε για πρωινό αλλά και με το απογευματινό μας τσάι ή καφέ.
30'
προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Κομμάτια: 10 - 12Για το γλάσο
Διαδικασία
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τη βανίλια, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Μόλις ενσωματωθούν τα αυγά και αφρατέψει το μείγμα, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, χτυπώντας σε πιο χαμηλή ταχύτητα.
- Τέλος, ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Σταματάμε λίγο το μίξερ για να μαζέψουμε το μείγμα από τα τοιχώματα του μπολ και χτυπάμε για ακόμα 2 λεπτά.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα ή μια μακρόστενη του κέικ και αδειάζουμε μέσα το μείγμα (η στρογγυλή δεν θα καλυφθεί μέχρι πάνω με το μείγμα).
- Ψήνουμε για 50 λεπτά. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο, βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι – αν βγει με ίχνη υγρής ζύμης, ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.
- Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, περιμένουμε 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
Γλάσο
- Βάζουμε την άχνη σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού λίγο λίγο, ανακατεύοντας με ένα σύρμα, μέχρι να γίνει ένα στεκούμενο γλάσο.
- Το περιχύνουμε πάνω από το χλιαρό κέικ. Αφήνουμε να κρυώσει το κέικ και να σταθεροποιηθεί το γλάσο.
Μυστικά
Το γλάσο, εκτός από τη νοστιμιά και τη γλύκα που δίνει στα κέικ, τα βοηθάει να μείνουν φρέσκα και να μην ξεραθεί η επιφάνειά τους.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 44.