ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤάρτα με κολοκυθάκια, κατίκι και άνηθοΤάρτα με κολοκυθάκια, κατίκι και άνηθο Την διαφορετική ταρτ τατέν συμπληρώνει τηνιακό καρίκι, ένα σπάνιο τυρί αγελαδινό που ωριμάζει μέσα σε άδειο κέλυφος κολοκύθας (καρίκι), το οποίο αξίζει να το επιλέξουμε για την έντονη σπιρτάδα και την πληθωρική του γεύση (το βρίσκουμε ενδεικτικά στα Οlicatessen, Provence deli, Καραμανλίδικα του Φάνη κ.α.). Εναλλακτικά θα επιλέξουμε άλλα πικάντικα τυριά, όπως μια κοπανιστή Μυκόνου. Για τη ζύμη φτιάχνουμε σπιτική μπριζέ ή χρησιμοποιούμε έτοιμο φύλλο σφολιάτας.

 

30' προετοιμασία
45' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 15'

Υλικά

Τεμάχια: για ταρτιέρα διαμέτρου 26 εκ.

Για τη ζύμη μπριζέ

Για τις ντομάτες

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Ζύμη μπριζέ

  1. Για να φτιάξουμε ανάποδη τάρτα με ντομάτες και πικάντικο τυρί, αρχικά κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ.
  2. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.
  3. Ρίχνουμε τo βούτυρο και χτυπάμε έντονα με το φτερό μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα.
  4. Προσθέτουμε σταδιακά το παγωμένο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή και λεία ζύμη.
  5. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Ντομάτες

  1. Αλατοπιπερώνουμε τις φέτες ντομάτας και τις απλώνουμε σε ένα σουρωτήρι στερεωμένο πάνω από μπολ.
  2. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά για 2 ώρες και κρατάμε κατά μέρος το υγρό τους.
  3. Τις στρώνουμε στην ταρτιέρα με τρόπο ώστε η μία φέτα να μισοκαλύψει την άλλη.
  4. Αλατοπιπερώνουμε, σκορπίζουμε το σκόρδο και ραντίζουμε με το μισό ελαιόλαδο και το ξίδι.

Τάρτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Βγάζουμε από το ψυγείο τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη, ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας, σε φύλλο με διάμετρο όση και της ταρτιέρας, δηλαδή 26 εκ.
  3. Αφαιρούμε τις λαδόκολλες και καλύπτουμε τις ντομάτες στο ταψί με το φύλλο.
  4. Το αλείφουμε με τον κρόκο αυγού και το τρυπάμε με πιρούνι σε διάφορα σημεία.
  5. Φουρνίζουμε την τάρτα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να χρυσίσει.

Σερβίρισμα

  1. Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το υγρό που αφήσαμε κατά μέρος από το στράγγισμα της ντομάτας.
  2. Το βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να μείνουν 30 ml.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και το ρίχνουμε σε μπολ.
  4. Προσθέτουμε τα τυριά, πιπέρι, το ξύσμα και τον χυμό λάιμ και ανακατεύουμε καλά.
  5. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να ψηθεί η τάρτα.
  6. Ξεφουρνίζουμε την τάρτα.
  7. Στη συνέχεια, τη σκεπάζουμε με μια πιατέλα μεγαλύτερης διαμέτρου και την αναποδογυρίζουμε με σταθερή και γρήγορη κίνηση, ώστε να τουμπάρει στην πιατέλα και στην επιφάνεια να βρίσκονται οι ντομάτες.
  8. Την κόβουμε σε κομμάτια και βάζουμε πάνω στο καθένα από 1 κουτ. σούπας μείγμα τυριού.
  9. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σκορπίζουμε τα κλωνάρια θυμαριού και σερβίρουμε την ανάποδη τάρτα με ντομάτες και πικάντικο τυρί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 209.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT