40'
προετοιμασία
50' ψήσιμο
35'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 5'
Υλικά
Μερίδες: 8 (για ταψί διαμέτρου 30-32 εκ.)
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να ετοιμάσουμε την ανοιχτή τυρόπιτα με κατσικίσια τυριά και κατσικίσιο γιαούρτι στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τα άλευρα με το μπέικιν πάουντερ, αλάτι και λίγο πιπέρι.
- Προσθέτουμε εναλλάξ το ελαιόλαδο και το γάλα και δουλεύουμε τα υλικά με τον γάντζο μέχρι να αναμειχθούν.
- Ρίχνουμε αργά και το νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη.
- Σκεπάζουμε τον κάδο και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Γέμιση
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τα χτυπημένα αυγά και τα χτυπημένα ασπράδια μαζί με το γάλα, μέχρι να αναμειχθούν.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί και τέλος ρίχνουμε τα τυριά, τα μυρωδικά και το πιπέρι. Ανακατεύουμε απαλά.
Πίτα
- Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ζυμάρι με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο με πάχος 0,5 εκ. και διάμετρο περίπου 35 εκ. (δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού).
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170°C και λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί (ή μια ταρτιέρα ίδιας διαμέτρου).
- Στρώνουμε εκεί το φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα, και κόβουμε τις άκρες που εξέχουν.
- Αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης πάνω στο φύλλο και πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να ψηθεί ωραία η ζύμη και η επιφάνεια να αποκτήσει μια ρόδινη κρούστα.
- Αφήνουμε την ανοιχτή τυρόπιτα να κρυώσει για 15 λεπτά πριν τη σερβίρουμε.
Στο ποτήρι μας : Η ιδιαίτερη γεύση και υφή του γιαουρτιού δίνει τον τόνο στις συνταγές, που αναζητούν λευκά κρασιά με αρωματικό χαρακτήρα για να τις συνοδεύσουν, όπως Μοσχοφίλερα, ξηρά Μοσχάτα, Riesling.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.