ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑυγά μάτια με απάκι και δυόσμοΑυγά μάτια με απάκι και δυόσμο

«Δεν θέλει τίποτα αυτό το φαγητό, έχει όλη τη νοστιμιά μέσα του», λέει ο κυρ Αλέκος, αλλά διευκρινίζοντας, με ένα κάπως επικριτικό ύφος, ότι «τούτο εδώ τώρα [σ.σ.: το ανθόγαλο που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ] είναι κρέμα, δεν είναι ανθόγαλο, δεν είναι όπως τα δικά μας, το βγάζουνε από δεύτερη καλάθα, κατάλαβες; Εμείς μια φορά το γάλα το ζεσταίναμε λίγο λίγο και το βάναμε σε μία, δύο, τρεις, τέσσερις λεκάνες. Κι είχανε 30- 40 κιλά γάλα, κι όσο μπορούσες το σήκωνες ψηλά κι έκανε κι έβγανε αφρούς. Και το πρωί το μάζευες και ήτανε δύο δαχτύλια η τσίπα. Έβγανες ενάμισι κιλό ανθόγαλο. Κι ύστερα το αφήνανε οι γυναίκες και βγάνανε τη στάκα και το στακοβούτυρο». Μου τονίζει μία και δύο φορές ότι το ανθόγαλο πρέπει να είναι πρόβειο για να έχει πάχος, ειδάλλως «δεν ξέρω πώς θα βγει», νίπτει τας χείρας του.

 

5' προετοιμασία
7' τηγάνισμα
Σύνολο: 12'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Βάζουμε σε κρύο τηγάνι, χωρίς λάδι, το ανθόγαλο, το απλώνουμε καλά με το κουτάλι και σπάμε μέσα, σε απόσταση μεταξύ τους, 4 αυγά χτυπημένα ή ολόκληρα.
  2. Προσθέτουμε μόνο αλάτι και τηγανίζουμε όπως θα κάναμε την ομελέτα ή τα αυγά μάτια αντίστοιχα – εδώ τα κάνουμε μάτια. Το ανθόγαλο λειτουργεί σαν βούτυρο.
  3. Όσο τηγανίζονται τα αυγά, με ένα κουτάλι ανακατεύουμε το ανθόγαλο και τα περιχύνουμε συχνά με το λιωμένο ανθόγαλο, ώστε να ψηθεί και ο κρόκος και να αποκτήσει μια θαμπή, λεπτή μεμβράνη, αλλά να παραμείνει μελάτος.
  4. «Το ανακατεύεις, το ανακατεύεις και το ανακατεύεις, μέχρι να ψηθούν τα αυγά», συμβουλεύει ο κυρ Αλέκος.
  5. Στο τέλος του τηγανίσματος, εκτός από το λίπος έχουν μείνει και συμπαγή κομματάκια σαν λιπαρό τυρί, διαβολεμένα νόστιμα, θερμιδικές βόμβες συγκλονιστικής νοστιμιάς.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 190.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών