20'
προετοιμασία
1 ώρα και 35' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 55'
Υλικά
Για την καραμελένια σάλτσα
Διαδικασία
- Για το αρνάκι με σελινόριζα και σάλτσα δεντρολίβανου στη γάστρα ξεκινάμε και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C.
- Βράζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα για περίπου 7 - 8 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει ή μέχρι να γίνει σαν σιρόπι
- Βάζουμε στη γάστρα το αρνί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Περιχύνουμε με το κρασί, το ελαιόλαδο και 200 ml νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε στους 220° C για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας τόσο ώστε να ξεκολλάει από το κόκαλο.
- Αποσύρουμε για λίγο από το φούρνο, σκορπίζουμε τα κομμάτια της σελινόριζας, ξανασκεπάζουμε με το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 30 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε προσεκτικά το αρνί και τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα σε ένα ρηχό ταψί.
- Γυρνάμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ.
- Σουρώνουμε το ζουμί που έμεινε στη γάστρα και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
- Σουρώνουμε και τη σάλτσα δεντρολίβανου, τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το ζουμί και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να δέσει η σάλτσα.
- Περιχύνουμε το αρνί και τα λαχανικά με όση από τη σάλτσα θέλουμε και ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 108.