15'
προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
15 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 17 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε αρνάκι στον φούρνο με κόκκινο κρασί και γαρίφαλα, αρχικά πλένουμε και σκουπίζουμε καλά το αρνί.
- Στη συνέχεια, με τη μύτη ενός μικρού κοφτερού μαχαιριού κάνουμε τρύπες βάθους 1 εκατοστού σε διάφορα σημεία του αρνιού.
- Μέσα στα ανοίγματα βάζουμε τα γαρίφαλα και τα κεδροκούκουτσα.
- Έπειτα, περιχύνουμε το μπούτι με το μισό λάδι, το τρίβουμε με τα χέρια να λαδωθεί καλά και το πασπαλίζουμε από όλες τις μεριές με μπόλικο αλάτι, πιπέρι και την κανέλα.
- Το βάζουμε σε ένα σκεύος που να το χωράει ίσα-ίσα, το περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε το σκεύος με πλαστική μεμβράνη.
- Το βάζουμε στο ψυγείο, όπου το αφήνουμε να μαριναριστεί για 12 ώρες. Κατά τη διάρκεια του μαριναρίσματος, φροντίζουμε να γυρίσουμε το μπούτι 2 - 3 φορές μέσα στο σκεύος.
- Μετά τις 12 ώρες, τρίβουμε τα κρεμμύδια στον τρίφτη και με αυτά «αλείφουμε» καλά το μπούτι από όλες τις μεριές.
- Το αφήνουμε να μαριναριστεί για 3 ώρες ακόμη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Mεταφέρουμε το αρνί σε ταψί φούρνου και το περιχύνουμε με τα υγρά της μαρινάδας.
- Ψήνουμε για 1 ώρα-1 ώρα και 15΄ περίπου (ανάλογα και με το μπουτάκι που θα πάρουμε και την ένταση του φούρνου).
- Το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα. Αν έχουμε πάρει μικρότερα μπούτια, θα τα ψήσουμε λιγότερο.
- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, φροντίζουμε να περιχύνουμε κάθε μισή ώρα το αρνί με το κόκκινο κρασί.
- Συνοδεύουμε, το αρνάκι στον φούρνο με κόκκινο κρασί και γαρίφαλα, με όλα τα καλούδια που έχουμε ετοιμάσει για το πασχαλιάτικο τραπέζι, σίγουρα μια ωραία μαρουλοσαλάτα αλλά και πατατούλες φούρνου.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 36.