15 ώρες προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 17 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά το κρέας.
  2. Με τη μύτη ενός μικρού κοφτερού μαχαιριού κάνουμε τρύπες βάθους 1 εκατοστού σε διάφορα σημεία του κρέατος. Μέσα στα ανοίγματα βάζουμε τα γαρίφαλα και τα κεδροκούκουτσα.
  3. Περιχύνουμε το μπούτι με το μισό λάδι, το τρίβουμε με τα χέρια να λαδωθεί καλά και το πασπαλίζουμε από όλες τις μεριές με μπόλικο αλάτι, πιπέρι και την κανέλα. Το βάζουμε σε ένα σκεύος που να το χωράει ίσα-ίσα, το περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε το σκεύος με πλαστική μεμβράνη.
  4. Το βάζουμε στο ψυγείο, όπου το αφήνουμε να μαριναριστεί για 12 ώρες. Κατά τη διάρκεια του μαριναρίσματος, φροντίζουμε να γυρίσουμε το μπούτι 2 - 3 φορές μέσα στο σκεύος.
  5. Μετά τις 12 ώρες, τρίβουμε τα κρεμμύδια στον τρίφτη και με αυτά «αλείφουμε» καλά το μπούτι από όλες τις μεριές. Το αφήνουμε να μαριναριστεί για 3 ώρες ακόμη.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  7. Mεταφέρουμε το κρέας σε ταψί φούρνου και το περιχύνουμε με τα υγρά της μαρινάδας.
  8. Το ψήνουμε για 1 ώρα-1 ώρα και 15΄ περίπου (ανάλογα και με το μπουτάκι που θα πάρουμε και την ένταση του φούρνου), το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα. Αν έχουμε πάρει μικρότερα μπούτια, θα τα ψήσουμε λιγότερο.
  9. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, φροντίζουμε να περιχύνουμε κάθε μισή ώρα το κρέας με το κόκκινο κρασί.

Συνοδεύουμε με

  1. Όλα τα καλούδια που έχουμε ετοιμάσει για το πασχαλιάτικο τραπέζι, σίγουρα μια ωραία μαρουλοσαλάτα αλλά και πατατούλες φούρνου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 36.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών