20'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το αρνάκι λαδορίγανη, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Τρίβουμε καλά το μπουτάκι με αλάτι και πιπέρι. Το βάζουμε πάνω σε σχάρα σε ένα μεγάλο ταψί και το τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα μυτερό μαχαίρι.
- Μπήγουμε τα σκόρδα στις τρύπες και τρίβουμε το κρέας με το δεντρολίβανο και τη ρίγανη.
- Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τον χυμό λεμονιού και περιχύνουμε με το μείγμα το αρνί.
- Ρίχνουμε στο ταψί 1 φλιτζ. νερό και το κρασί και ψήνουμε για 45 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή η πέτσα του (θα είναι λίγο ροδαλό στο κέντρο του. Αν το θέλουμε καλοψημένο, συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, γυρίζοντάς το μία φορά).
- Σερβίρουμε το αρνάκι λαδορίγανη με πατάτες φούρνου ή ψητά σπαράγγια.
Μυστικά
Βάζουμε κληματόβεργες στο ταψί, έτσι ώστε να σχηματίσουμε μια σχάρα πάνω στην οποία θα ακουμπήσουμε το αρνί. Έτσι στραγγίζουν τα λίπη και αρωματίζεται το κρέας από τις κληματόβεργες. Σε περίπτωση που δεν βρούμε κληματσίδες, βάζουμε το αρνάκι σε σχάρα στερεωμένη πάνω στο ταψί και ρίχνουμε μέσα στο ταψί λίγο νερό και λευκό, ξηρό κρασί για το άρωμα. Συνοδεύουμε με μια πλούσια και δροσερή μαρουλοσαλάτα και πατάτες φούρνου.
Ένα φρέσκο Αγιωργίτικο δεξαμενής.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.