Ένα γευστικό πιάτο, που σερβίρεται σε ξεχωριστές περιστάσεις. Η παραλλαγή αυτή έχει προκύψει από µια πλούσια συνταγή που χρησιµοποιούσε ακόµα περισσότερα όσπρια. Ο συνδυασµός διαφορετικών τύπων οσπρίων δίνει ποικιλία στη υφή, αλλά µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε µόνο masoor ή toor.

30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Μουλιάζουµε τα όσπρια από το προηγούµενο βράδυ. Τα στραγγίζουµε, τα βάζουµε σε µια κατσαρόλα, προσθέτουµε 1 λίτρο νερό, σκεπάζουµε και τα αφήνουµε να πάρουν βράση. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε µε ανοιχτή κατσαρόλα για 30-35 λεπτά, αφαιρώντας προσεκτικά τον αφρό που σχηµατίζεται στην επιφάνεια και ανακατεύοντας ανά διαστήµατα για να βεβαιωθούµε ότι όλα τα όσπρια µαγειρεύονται µε τον ίδιο ρυθµό και έχουν µαλακώσει. Τα στραγγίζουµε, τα µεταφέρουµε σε µπολ και τα λιώνουµε ελαφρά µε ένα πιρούνι ώστε να σχηµατίσουν ένα οµοιόµορφο µείγµα.
  2. Παράλληλα, βράζουµε τη µελιτζάνα και την κολοκύθα σε νερό για 10-15 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν. Κόβουµε τη σάρκα της κολοκύθας σε κοµµάτια, αποφλοιώνουµε προσεκτικά τη µελιτζάνα (µπορεί να έχει γίνει πολύ πολτώδης) και την κόβουµε και αυτή σε κοµµάτια. Κόβουµε στα δύο τις ντοµάτες και ανοίγουµε τα τσίλι κατά µήκος, αφαιρώντας τυχόν σπόρους.
  3. Παράλληλα, ζεσταίνουµε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε κατσαρόλα και σοτάρουµε το κρεµµύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ για 3-4 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να µαλακώσουν.
  4. Προσθέτουµε το αρνί και τσιγαρίζουµε για 10 λεπτά µέχρι να ροδίσει και να βγάλει τα αρώµατά του. Προσθέτουµε την κανέλα, τις κάψες του κάρδαµου, τα γαρίφαλα, τον τριµµένο κόλιανδρο, τον τριµµένο κουρκουµά και τη σκόνη τσίλι και µαγειρεύουµε για 5 λεπτά ή µέχρι να βγάλουν τα αρώµατά τους. Προσθέτουµε 250 ml νερό, σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για 40 λεπτά ή µέχρι να γίνει τρυφερό το αρνί.
  5. Προσθέτουµε τα λιωµένα όσπρια και όλα τα µαγειρεµένα και ωµά λαχανικά στην κατσαρόλα. Τα περιχύνουµε µε χυµό λάιµ και αλατοπιπερώνουµε. Αφήνουµε το φαγητό να σιγοβράσει για 15 λεπτά (αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, προσθέτουµε λίγο νερό). Ανακατεύουµε καλά, δοκιµάζουµε και αλατοπιπερώνουµε. Το dhansak πρέπει να είναι γευστικό, αρωµατικό, ξινό και πικάντικο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT