Σήμερα, όπως και κάθε μέρα άλλωστε, μαγειρεύουμε για τους αγαπημένους μας αυτό το υπέροχο σουφλέ.

15' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Κόβουμε σε λεπτές ροδέλες το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από τα πράσα.
  2. Το υπόλοιπο το κρατάμε για να φτιάξουμε, όποτε έχουμε χρόνο, ένα ζωμό (link).
  3. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις 2 κουταλιές λάδι σε χαμηλή προς μέτρια μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα με λίγο αλάτι μέχρι να γυαλίσουν, να μαραθούν και να μαλακώσουν καλά.
  4. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό.
  5. Στο τέλος πρέπει να έχουν μείνει χωρίς υγρά.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200º C.
  7. Σε μια χωριστή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο και ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να μυρίσει ψημένο.
  8. Αυτό είναι σημαντικό για να μην μυρίζει αλευρίλα μετά η μπεσαμέλ μας.
  9. Μόλις ψηθεί το αλεύρι και αποκτήσει μπεζ απόχρωση, προσθέτουμε το ζεστό γάλα, αποσύρουμε και ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα ώστε να διαλυθούν οι σβόλοι και να προκύψει μια λεία, κρεμώδης μπεσαμέλ.
  10. Ακόμα κι αν το μείγμα φαίνεται να έχει σβολιάσει στην αρχή, με το ανακάτεμα θα γίνει όσο βελούδινο πρέπει.
  11. Αφήνουμε την μπεσαμέλ να χλιαρύνει και προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας.
  12. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα πράσα, τον άνηθο, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε το μείγμα σε ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος.
  13. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του σουφλέ.
  14. Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με ψωμί και λαχανοκαροτοσαλάτα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών