Η στρατσιατέλα, που στην Ελλάδα την ταυτίζουμε περισσότερο με γεύση παγωτού με σοκολάτα, είναι ένα φρέσκο, πολύ μαλακό και ινώδες τυρί που γίνεται με την τεχνική της pasta filata, όπως η μοτσαρέλα (η μάζα του τυριού θερμαίνεται και τεντώνεται). Τυπικό τυρί της Απουλίας, πλούσιο και νοστιμότατο, χρησιμοποιείται σε πλήθος συνταγών της περιοχής, αλμυρών και γλυκών. Πωλείται μόνο του σε κεσεδάκια, ως αυτόνομο τυρί, αλλά συμμετέχει επίσης στην παρασκευή της γνωστής μας burrata, ενός άλλου ιταλικού τυριού που μοιάζει με πουγκί – αυτή η υπέροχη κρεμώδης γέμιση που ξεχύνεται από μέσα μόλις κόψεις την burrata είναι η στρατσιατέλα.

10' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 1 λεπτό, ανακατεύοντας μέχρι να αρωματίσει το λάδι.
  2. Το αφαιρούμε και ρίχνουμε τα ντοματίνια, τη μισή ποσότητα βασιλικού και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα ντοματίνια.
  3. Παράλληλα, σε άφθονο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  4. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα ντοματίνια μαζί με το λίγο νερό που θα μεταφέρουν. Ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν και τραβάμε από τη φωτιά.
  5. Σκορπίζουμε τον υπόλοιπο βασιλικό και βάζουμε 1-2 γενναιόδωρες κουταλιές της σούπας στρατσιατέλα πάνω σε κάθε πιάτο.
  6. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Μυστικά

*Στρατσιατέλα: Κρεμώδες τυρί από βουβαλίσιο γάλα. Το βρίσκουμε σε ντελί όπως Benito, Box Gourmet, Provence deli, Degustation κ.ά., επειδή είναι τυρί με μικρή διάρκεια ζωής, είναι απαραίτητη η παραγγελία στα καταστήματα που το διαθέτουν.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών