ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρέπες χωρίς γάλα, βούτυρο και αυγάΚρέπες χωρίς γάλα, βούτυρο και αυγά
10' προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 8

Διαδικασία

  1. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά τα υλικά μέχρι να γίνουν ένας λείος χυλός. Τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες εκτός ψυγείου (ποτέ στο ψυγείο, εκτός και αν περισσέψει, οπότε κρατάει 48 ώρες, αλλά πρέπει να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν από την επόμενη χρήση).
  2. Παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, αν και οι ακραιφνείς Βρετόνοι χρησιμοποιούν μαντεμένιο. Δεν βάζουμε ποτέ λάδι στο τηγάνι, αλλά το λαδώνουμε με ένα πινέλο ή με λαδωμένο πανί.
  3. Όταν κάψει, παίρνουμε με μια κουτάλα σερβιρίσματος της σούπας τόσο χυλό όσο χρειάζεται ώστε να δημιουργηθεί στο τηγάνι μια πολύ λεπτή κρέπα (περίπου μισή κουτάλα – ανάλογα με το τηγάνι) και αδειάζουμε στο τηγάνι με πλαγιασμένη την κουτάλα. Κουνάμε κυκλικά το τηγάνι για να πάει ο χυλός παντού.
  4. Στη Βρετάνη χρησιμοποιούν ένα ξύλινο «ταύ» για να ισιώσουν και να λεπτύνουν τη γαλέτα. Η πρώτη γαλέτα είναι πάντα αποτυχία. Μάλιστα, οι Βρετόνοι λένε ότι την αφήνουν για το σκυλί. Κανονικά, το γύρισμα γίνεται με εκτίναξη στον αέρα –εξ ου και η τοπική έκφραση για κάποιον που αλλάζει εύκολα γνώμη, ότι το γυρίζει σαν κρέπα– αλλά η χρήση μιας σπάτουλας δεν είναι ντροπή. Τις ψήνουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά.
  5. Βάζουμε τη μία κρέπα πάνω στην άλλη και τις καλύπτουμε με μια πετσέτα.
  6. Για να σερβίρουμε, βουτυρώνουμε το τηγάνι, βάζουμε την κρέπα την οποία αλείφουμε επίσης με βούτυρο, σπάμε από πάνω ένα αυγό και προσθέτουμε ό,τι άλλο θέλουμε (τυρί ή λουκάνικο ή χοιρομέρι). Τη διπλώνουμε σε σχήμα φακέλου στα τέσσερα και μετά τη γυρίζουμε, ώστε να ψηθεί καλά και η γέμιση. Χρειάζεται περίπου 2-3 λεπτά ψήσιμο από κάθε πλευρά.
  7. Σερβίρουμε τις γαλέτες με ξηρό μηλόκρασο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 19.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών