Ένα από τα best sellers του χορτοφαγικού Roots είναι αυτό το μπέργκερ και ο Μάνος Γρηγορόπουλος μας έδωσε τη συνταγή.
15'
προετοιμασία
10' τηγάνισμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 25'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τα μπέργκερ
Για τη μαγιονέζα με κάππαρη
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Μπέργκερ
- Για να φτιάξουμε τα μπεργκερ από φασόλια και μανιτάρια, αρχικά μαρινάρουμε τα μανιτάρια στο μισό λάδι με το θυμάρι για 1 ώρα.
- Τα στραγγίζουμε και τα «ψήνουμε» σε τηγάνι ή σχαροτήγανο για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, και τα ψιλοκόβουμε.
- Βάζουμε σε μπολ τα φασόλια και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι, αφήνοντας και μερικά κομματάκια (δεν θέλουμε πουρέ).
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα φρέσκα μυρωδικά, το κρεμμύδι, το τσίλι, τη μουστάρδα, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε πολύ καλά.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και τη φρυγανιά και ζυμώνουμε καλά.
- Πλάθουμε 4 μεγάλα μπιφτέκια και τα τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, με το υπόλοιπο λάδι, για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Μαγιονέζα
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά εκτός από το λάδι και χτυπάμε με το μίξερ χειρός, προσθέτοντας σταδιακά το λάδι.
- Ρίχνουμε την κάππαρη και ανακατεύουμε.
Σερβίρισμα
- Κόβουμε στη μέση τα ψωμάκια, αλείφουμε τις βάσεις με μαγιονέζα και βάζουμε στα μισά από 1-2 φύλλα μαρούλι, κομμένα τοματίνια, από 1 μπιφτέκι και ροδέλες κρεμμυδιού.
- Σκεπάζουμε και σερβίρουμε το μπεργκερ από φασόλια και μανιτάρια.
Στο ποτήρι μας ένα φρέσκο Merlot.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 143.