ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοιρινό καρέ στο φούρνο με βερίκοκα και δαμάσκηναΧοιρινό καρέ στον φούρνο με βερίκοκα και δαμάσκηνα«Το φτιάχνουν και με ολόκληρη σπάλα, άκοπη, όμως το ρολό είναι πιο εμφανίσιμο για γιορτινό τραπέζι», μας λέει η μαγείρισσα και συγγραφέας Στέλλα Σπανού, που μας έδωσε τη συνταγή. Αν σας προβληματίζει το τύλιγμα και το δέσιμο του ρολού, μπορείτε να ετοιμάσετε τη γέμιση και να ζητήσετε από τον κρεοπώλη σας να το γεμίσει, να το ρολάρει και να το περάσει σε δίχτυ ελαστικό.

30' προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Για το χαλκιδικιώτικο χοιρινό με δαμάσκηνα, πορτοκάλι και μπαχαρικά στη γάστρα, σε ένα μπολ βάζουμε το κονιάκ και τα δαμάσκηνα και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 30 λεπτά.
  2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  4. Απλώνουμε τη σπάλα σε μια καθαρή επιφάνεια.
  5. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά και αλάτι και με το 1/3 του μείγματος πασπαλίζουμε το χοιρινό.
  6. Στραγγίζουμε τα δαμάσκηνα από το κονιάκ, το οποίο κρατάμε για αργότερα.
  7. Ανακατεύουμε τα κρεμμύδια (με το ελαιόλαδό τους) με τα δαμάσκηνα και το υπόλοιπο 1/3 του μείγματος μπαχαρικών και με ένα κουτάλι βάζουμε τη γέμιση στο χοιρινό, αφήνοντας κενό στις άκρες.
  8. Τυλίγουμε το κρέας σε ρολό - θα χρειαστούμε τη βοήθεια κάποιου για να μπορέσουμε να το δέσουμε. Κάνουμε σφιχτά, πυκνά δεσίματα με σπάγκο μαγειρικής. Βάζουμε το ρολό στη γάστρα με το άνοιγμά του προς τα κάτω, για να μην ανοίξει.
  9. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μέλι με το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού και περιχύνουμε το κρέας.
  10. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών και κλείνουμε με το καπάκι τη γάστρα.
  11. Ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να γίνει το κρέας.
  12. Προσεκτικά για να μην καούμε από τους ατμούς, ανοίγουμε τη γάστρα, αραδιάζουμε τις φέτες πορτοκαλιού πάνω στο ρολό και το ψήνουμε, ξεσκέπαστο, για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κρέας.
  13. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το ρολό να κρυώσει λίγο και κόβουμε το σπάγκο.
  14. Σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού και τα μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι.
  15. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 2 κουταλιές σούπας νερό.
  16. Ρίχνουμε το κορν φλάουρ στο κατσαρολάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  17. Κόβουμε το ρολό σε ομοιόμορφες φέτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα ή κρατάμε τη σάλτσα σε μπολάκι για να βάλει ο καθένας όση θέλει.
  18. Σερβίρουμε το χαλκιδικιώτικο χοιρινό ρολό με πουρέ.

Χωρίς συζήτηση, φρουτώδες, ελαφρύ, αρωματικό κόκκινο κρασί. Merlot;

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 116.

Άρθρα και Συνταγές με Δαμάσκηνα

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών