50' προετοιμασία
8 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Διαδικασία

  1. Για τη charlotte Acropolis au chocolat, σε ένα ανοξείδωτο μπολ βάζουμε την κουβερτούρα, το βούτυρο και 2 κουταλιές της σούπας νερό. Στερεώνουμε το μπολ σε μια κατσαρόλα στην οποία σιγοβράζουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα υλικά. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους , ανακατεύοντας συνεχώς πάνω από το μπεν μαρί, μέχρι να ενσωματωθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια με την άχνη ζάχαρη, σε απαλή μαρέγκα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα της σοκολάτας ανακατεύοντας με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης. Τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα, μέχρι να σφίξει λίγο η κρέμα.
  3. Με ένα πινέλο «σιροπιάζουμε» τα σαβαγιάρ ελαφρώς με τον καφέ. Σε μια μακρόστενη φόρμα τοποθετούμε σαβαγιάρ περιμετρικά, καλύπτοντας τα τοιχώματα (τα τοποθετούμε κατακόρυφα, το ένα δίπλα στο άλλο). Στρώνουμε σαβαγιάρ και στον πυθμένα.
  4. Αδειάζουμε στη φόρμα τη μισή κρέμα σοκολάτας (φυλάμε στο ψυγείο μια κουταλιά για διακόσμηση). Από πάνω στρώνουμε μια σειρά σαβαγιάρ. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας και τελειώνουμε με σαβαγιάρ. Τοποθετούμε τη σαρλότ στο ψυγείο για ένα βράδυ.
  5. Αναποδογυρίζουμε τη σαρλότ προσεκτικά σε μια πιατέλα. Απλώνουμε στην επιφάνειά της την κρέμα που έχουμε κρατήσει για τη διακόσμηση και γαρνίρουμε με φλούδες από σοκολάτα ή με τρούφα. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Μυστικά

Για να φτιάξουμε φλούδες σοκολάτας, παίρνουμε μια πλάκα σοκολάτα γάλακτος και με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τα λαχανικά γδέρνουμε τη λεία, κάτω πλευρά της, σχηματίζοντας ρολά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 176.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών