1 ώρα και 30' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 15 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: Για 1 ταψί διαμέτρου 30 - 32 εκ.)

Για τα λαχανικά

Για τον κιμά

Για την κρέμα με μετσοβόνε

Διαδικασία

Κρέμα μετσοβόνε

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τα αυγά, το μετσοβόνε, το σουμάκι, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
  2. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο.
  3. Το γιαούρτι, που από το χτύπημα θα έχει ρευστοποιηθεί, θα ξανασφίξει κάπως.

Κιμάς

  1. Καβουρδίζουμε τον κιμά καταπώς περιγράφουμε στις σελίδες 53 - 54, φροντίζοντας στο μέσον της διαδικασίας να βάλουμε τις δάφνες και τα μπαχάρια.
  2. Μόλις αρχίσει να «αρπάζει» ο κιμάς, ρίχνουμε το λάδι και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα πράσα και σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά.
  4. Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, και ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και 200 ml νερό.
  5. Μόλις κοχλάσει το υγρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι ο κιμάς να μαλακώσει και να πιει τα περισσότερα υγρά του.
  6. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο και την πάπρικα και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, με ξεσκέπαστο σκεύος.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πετάμε τις δάφνες και τα μπαχάρια και αφήνουμε κατά μέρος.

Λαχανικά

  1. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε 1 εκ. από τον πυθμένα ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Τηγανίζουμε τις φέτες της σελινόριζας, σε δόσεις λίγων κομματιών, για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς καινααποκτήσουν ανοιχτό καστανό χρώμα (δεν ροδίζουν).
  3. Στραγγίζουμε κάθε δόση σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  4. Με τον ίδιο τρόπο και σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε και τις φέτες πατάτας, για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι απλώς να χρυσίσουν.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
  2. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα στρογγυλό βαθύ ταψί με διάμετρο 30 - 32 εκ. (ή ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 20 x 30 εκ.).
  3. Καλύπτουμε τον πυθμένα του ταψιού εναλλάξ με φέτες σελινόριζας και πατάτας, με τρόπο που ίσα να καλύπτει η μία φέτα την άλλη.
  4. Από πάνω αδειάζουμε τον κιμά, με όσα υγρά έχει, και τον απλώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι.
  5. Βγάζουμε την κρέμα μετσοβόνε από το ψυγείο και τη ρίχνουμε στον κιμά, με κουταλιές που τις απλώνουμε προσεκτικά με μια φαρδιά σπάτουλα.
  6. Προσοχή: δεν αδειάζουμε όλη την κρέμα μεμιάς στο ταψί, γιατί, καθώς είναι κρύα και σφικτή, όταν επιχειρήσουμε να την απλώσουμε, θα παρασύρει τον κιμά από κάτω της.
  7. Σκορπίζουμε πάνω στην κρέμα το μαυροκούκι (ή το απλό σουσάμι) και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.
  8. Ψήνουμε τον μουσακά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι η επιφάνειά του να αποκτήσει μια σκούρα καφετιά κρούστα.
  9. Σβήνουμε τον φούρνο, στερεώνουμε την πόρτα του μισάνοιχτη με μια διπλωμένη πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε το μουσακά μέσα στο φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να «ξεκουραστεί».
  10. Σερβίρουμε, τον μουσακά με κρέμα μετσοβόνε, ζεστό ή χλιαρό.

Σελινόριζα, πατάτες, καπνιστό τυρί και μπεσαμέλ γιαουρτιού υποχρεώνουν και τον κιμά να ακολουθήσει σε μια λευκή βαρελάτη επιλογή ενός πλούσιου Chardonnay.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών