20'
προετοιμασία
4 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 4 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 8Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη χοιρινή σπάλα σιγοψημένη σε ζωμό λαχανικών, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 220°C.
- Τρίβουμε καλά το χοιρινό με το αλάτι, προσπαθώντας να μπει όσο το δυνατόν περισσότερο ανάμεσα στις χαρακιές του δέρματος.
- Απλώνουμε σε ένα ταψί τα λαχανικά, το σκόρδο, τη δάφνη και το θυμάρι και βάζουμε από πάνω το χοιρινό.
- Πασπαλίζουμε με πιπέρι και περιχύνουμε με τον ζωμό.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει το δέρμα και να γίνει τραγανό.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150°C, καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
- Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής.
- Αφαιρούμε τις δάφνες και αδειάζουμε στον πολυκόφτη τα υγρά και τα λαχανικά του ταψιού.
- Τα πολτοποιούμε και τα μεταφέρουμε σε ένα κατσαρολάκι.
- Προσθέτουμε 50 ml νερό (ή περισσότερο αν χρειάζεται) και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Κόβουμε το κρέας σε φέτες και συνοδεύουμε με τη σάλτσα και πατάτες ψητές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 140.