ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοιρινό με κυδώνια (βίντεο)Χοιρινό με κυδώνια (βίντεο)
20' προετοιμασία
4 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 4 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 8

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη χοιρινή σπάλα σιγοψημένη σε ζωμό λαχανικών, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 220°C.
  2. Τρίβουμε καλά το χοιρινό με το αλάτι, προσπαθώντας να μπει όσο το δυνατόν περισσότερο ανάμεσα στις χαρακιές του δέρματος.
  3. Απλώνουμε σε ένα ταψί τα λαχανικά, το σκόρδο, τη δάφνη και το θυμάρι και βάζουμε από πάνω το χοιρινό.
  4. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και περιχύνουμε με τον ζωμό.
  5. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει το δέρμα και να γίνει τραγανό.
  6. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150°C, καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
  7. Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής.
  8. Αφαιρούμε τις δάφνες και αδειάζουμε στον πολυκόφτη τα υγρά και τα λαχανικά του ταψιού.
  9. Τα πολτοποιούμε και τα μεταφέρουμε σε ένα κατσαρολάκι.
  10. Προσθέτουμε 50 ml νερό (ή περισσότερο αν χρειάζεται) και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  11. Κόβουμε το κρέας σε φέτες και συνοδεύουμε με τη σάλτσα και πατάτες ψητές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 140.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών